Jumaat, 8 Januari 2016

Ayam Damsyik

Bahan:
• 6 g bawang putih
• 12 g bawang kecil, dikisar halus
• 4 g halia
• 10 g serbuk jintan manis
• 30 g serbuk jintan putih
• 5 g serbuk kunyit
• 2 g daun kari
• 15 ml minyak sapi
• 10 g keju parmesan
• 20 ml santan
• 5 ml susu cair
• 2 g garam
• 1 g gula


Bahan perapan:
• 600 g ayam/bebiri muda
• 5 g jintan manis
• 10 g jintan putih
• 5 g garam
• 2 g halia


Cara membuat:
1.Perapkan ayam/bebiri muda dengan jintan manis, jintan putih, garam dan gula semalaman.
2.Setelah diperap ayam/bebiri muda hendaklah digoreng setengah masak.
3.Tumiskan bahan yang sudah dikisar sehingga keluar aromanya.
4.Masukkan kedua-dua serbuk jintan bersama serbuk kunyit, tumis sehingga pecah minyak.
5.Setelah pecah minyak masukkan pati santan pekat dan gaul sehingga sebati.
6.Kemudian masukkan susu cair, biarkan sebati dan bersalut.
7.Akhir sekali masukkan keju parmesan bersama garam dan gula

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ayam Damsyik

  • noimagethumbAcar BuahBahan A:• 10 g biji gajus• 10 g cermai jeruk• 10 g anggur jeruk• 10 g kismis• 2 biji timun, dihiris• 2 biji lobak merah, dihiris• Sedikit lobak masin, dicincangBahan B:• ...
  • DSCN4601Biskut Cornflakes RanggupBahan-bahannya:250g mentega/marjerin 200g gula perang2 biji kuning telur 150g cornflakes -diramas sedikit (jgn hancur sangat) 150g tepung jagung - ayak 150g tepung naik ...
  • DSCN0441Roti JalaBahan bahan: 2 cawan tepung gandum 2 cawan air 1 bij telur 1 sudu kecil garam halus beberapa titik pewarna kuningCara membuatnya: Masukkan semua bahan dalam blender ...
  • puding+telurPuding Telur Daging Cendawan & Fold Over Pear&KiwiBahan-bahan Puding:Daging (dicincang)Cendawan (dihiris)Jeruk Cili (dihiris)Daun Bawang (dihiris)TelurSerbuk Bawang PutihSerbuk Stok Ayam MaggiGaramBahan-bahan Fold-Over ...
  • salad+pastaPasta SaladINGREDIENTS: •1 Cup Cooked Fusili Pasta •1 Pkg/Can of Salmon, Drained•1 Red Pepper, Diced•1 Yellow Pepper, Diced•1 Cup Steamed Asparagus•1 Cup Sautéed Mushrooms•Juice fr ...