Selasa, 26 Januari 2016

Nasi Daging Utara



    Bahan-bahan:
     1 kg daging  cuci bersih dan toskan
Beras 4 cawan kecil (saya gunakan beras biasa)
1 inci halia-di tumbuk halus
3 ulas bawang putih- di tumbuk halus
5 ulas bawang merah - di tumbuk halus
sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
3 sudu besar minyak sapi @ mentega
3 sudu besar serbuk rempah nasi daging
1/3 cawan minyak masak
7 1/2 cawan air
1/2 tin susu cair
1/2 cawan tomato puree
Garam secukup rasa



Cara membuatnya:
Dalam periuk, panaskan minyak , masukkan mentega dan biar cair.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
Kemudian masukkan daun pandan, tumis hingga bawang kekuningan.
Masukkan daging. Kemudian masukkan serbuk nasi daging dan goreng sebentar.
Masukkan air dan rebus hingga daging empuk @ hampir empuk.
Masukkan tomato puree.Masak lagi hingga mendidih.
Kemudian masukkan pula susu cair, garam dan biar sebentar.
Masukkan bahan diatas tadi ke dalam rice cooker.
Masukkan beras dan masak bersama2 daging tadi.Gaul rata
Masak seperti biasa.
Bila sudah masak,ambil daging dan dihiris kecil.
       Enakdimakan bersama air asam cicah & acar timun & nenas


p/s:Ni resepi simple jer,sebab gunakan Rempah Segera Nasi Daging.


Kalau yg rajin,ni resepi nak buat rempah nasi daging,saya search dlm internet.


Homemade serbuk nasi daging
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 batang kulit kayu manis
sedikit bunga lawang, bunga cengkih& buah pelaga
1 sudu besar halba
2-3 biji buah keras-ditumbuk kasar
2-3 biji badam-ditumbuk kasar
1 inci halia-dihiris nipis

Semua bahan-bahan diatas digoreng tanpa minyak hingga garing.Sejukkan dan dikisar kering hingga jadi serbuk.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Nasi Daging Utara