Khamis, 22 Oktober 2015

Kek Lapis Cheese Watermelon

kekcheesewatermelon















Bahan-bahan
Bahan A
10 biji telur (gred A)
150gm gula halus
180 gram tepung hong kong
30 gram ovalet


Bahan B
100gm horlick


Bahan C
450gm mentega (biar lembut)
250gm cream cheese (biar lembut)

400 gram susu pekat manis

Bahan D
chocolate chips


Cara membuatnya
1.Pukul Bahan A - pukul laju maksimum selama 4 minit
2.Masukkan Bahan B,ke dalam Bahan A,sedikit demi sedikit hingga habis.Teruskan
memukul Bahan A + B dengan kelajuan tinggi selama 1 minit lagi.
3. Bahan C - Butter & cream cheese,dipukul menggunakan "K" Beater dengan kelajuan
maksimum selama 3 minit. Masukkan susu pekat manis,pukul rata.
4.Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A & B tadi.Gaul sebati ya.
5.Bahagikan adunan kepada 3 warna - hijau,asal dan merah.
6.Bakar menggunakan api atas sahaja.
7.Coklat nanti ditabur bagi lapisan yang berwarna merah(nak bagi nampak mcm biji
tembikai)
8. Bakar sehingga selesai.

p/s:Kek ini menggunakan method Sponge Cake Method.
Menggunakan mixer berkuasa kuda sederhana.

Sumber resepi ini dari TryMasak.Credit kepada pemberi resepi.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kek Lapis Cheese Watermelon

  • Fried-Pomfret-with-Onion-SauceFried Pomfret with Onion Sauce                       Ingredients    500 g ...
  • DSCN4891Kek Carrot KukusBahan-bahan:250 g butter150 g gula halus3 biji telur1 s/k esen vanilla200 g carrot-parut dan celur - toskan kering100g prune cincang50 g kismis230 g tepung gandum1 s/k b ...
  • ricottaBaked Ricotta RecipeINGREDIENTS: •1 - 2 teaspoons First Choice Classic Olive Oil•1 tablespoon pine nuts•1 - 2 cloves of crushed First Choice Garlic (can use bottled)•100g English or baby sp ...
  • th_keklapispudingResepi Masterchef:Kek Lapis Puding Nasi Bercoklat dan Keju BerkrimINGREDIENTS FOR CHOCOLATE RICE PUDDING:2 cup Coconut Milk 2 cup Cooking Cream 1 cup White Rice ¼ tsp Salt ¼ cup Sugar 150gm Converture Chocolate 1 tbs Vanilla ExtractMET ...
  • ayamhaliaAyam HaliaBahan-bahan 1) ayam (peha), dibuang kulit & lemak ( 600 g (5 ketul) )2) asam jawa, diperah dengan 1/2 cawan air (10 g (1 sudu makan) )3) serbuk kunyit ( 5 g (1 sudu ...