Bahan-bahan:
500gram tepung beras
250gram tepung muruku
2 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar jintan manis(dimesin halus)
1 sudu besar jintan putih(dimesin halus)
1 biji kelapa(ambil santan secukupnya) seeloknya gunakan air panas sewaktu memerah.
2 sudu margerin
Garam secukup rasa.
Cara menyediakan:
1) Masukkan tepung beras, tepung muruku dan tepung jagung ke dalam mangkuk adunan.
2) Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih, kari dan garam kedalam mangkuk tersebut.
3) Masukkan margerin dan santan. Adun hingga sebati dan kental.
4) Masukkan dalam acuan muruku dan goreng dalam minyak yang panas.
5) Bila dah nampak kuning keemasan,angkat & toskan minyak.Simpan dlm bekas kedap udara .
Isnin, 12 Oktober 2015
Muruku
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
12:03 PG
Tags :
Deepavali,
Koleksi Resepi,
Resepi,
Resepi Makanan
Related : Muruku
Roti JalaBahan bahan: 2 cawan tepung gandum 2 cawan air 1 bij telur 1 sudu kecil garam halus beberapa titik pewarna kuningCara membuatnya: Masukkan semua bahan dalam blender ...
Kuah Rojak BuahBahan-bahan:Cili padi segenggam(ikut citarasa,kalau mau pedas,letak banyak)1kg gula perang1 botol kicap pekat masin(saiz kecil)1 botol sos cili(saiz kecil)1 cawan cukaSe ...
Mee BandungBahan-bahan:1 kg mee kuning 10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan) 1 labu bawang putih (diketuk) 5 biji bawang merah ½ cawan udang kering, direbus dengan ...
Resepi Puding TembikaiBahan-bahan:1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)2 keping roti Gardenia6 cawan air1 1/2 cawan gula1/2 tin susu pekat2 sudu besar mentega1 sudu kecil esen vanilacincau - dipo ...
Seafood BoullibaiseBahan-bahan Sup Boullibaise:8 ketul Udang Harimau - size 20/30 (dibuang kulit dan kepala)8 ketul Kepah Hitam (dicuci bersih)160gm Ketam Bunga (dipotong kecil dan dicuci ...