Selasa, 8 Disember 2015

Kek Ubi Bit Berempah-MasterChef























Bahan-bahan Kek Ubi Bit:

1 sudu kecil Garam Halus
4 biji Telur
1 1/3 cawan Gula
1 ½ cawan Minyak Masak
2 ¾ cawan Ubi Bit (dibuang kulit dan diparut)
1 cawan Nenas (dikisar kasar)
1 cawan Kismis Hitam

Bahan-bahan Kering:

2 cawan Tepung Gandum
2 sudu kecil Baking Powder
1 ½ sudu kecil Soda Bicarbonate
2 sudu kecil Serbuk Kayu Manis
½ sudu kecil 5 Spice Powder
½ sudu kecil Serbuk Buah Pala

Cara-cara penyediaan Kek Ubi Bit:

Panaskan oven 165C.
Sapukan minyak/mentega di dalam tin membakar kek dan alas bawahnya dengan kertas minyak.
Pukul telur, gula dan minyak masak sehingga sebati.
Ayakkan campuran bahan-bahan kering ke dalam campuran telur.
Masukkan semula tepung ke dalam adunan sehingga sebati.
Masukkan ubi bit, nanas dan kismis hitam, gaulkan sehingga sebati.
Bakar di dalam oven selama 40-50 minit.

Bahan-bahan Crumble Kacang Campuran:

150gm Tepung Gandum
150gm Mentega sejuk (dari peti sejuk, dikiubkan)
100gm Gula Castor
1 cawan Walnut (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
1 cawan Biji Bunga Matahari (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)

Cara-cara penyediaan Crumble Kacang Campuran:

Kisar kasar kacang walnut dalam food processor.
Kisar bersama tepung, gula dan mentega sehingga menjadi crumble.
Gaulkan biji bunga matahari.
Taburkan crumble di atas dulang membakar dalam lapisan yang nipis.
Bakar di dalam ketuhar 160C selama 15-20 minit sehingga garing.
Untuk menghidang, pecah-pecahkan crumble menjadi serbuk kasar.

Bahan-bahan Sos Kastard:

500ml Krim
2 batang Kulit Kayu Manis
1 biji Kulit Lemon
5 biji Telur Kuning
¾ cawan Gula Castor
1 sudu kecil Esen Vanilla

Cara-cara penyediaan Sos Kastard:

Panaskan krim bersama kulit kayu manis dan kulit lemon, tetapi jangan sampai mendidih.
Pukul telur dan gula, dan tuangkan krim panas ke dalam adunan telur.
Kacau sehingga sebati.
Masakkan campuran adunan kastard dalam mangkuk di atas periuk air mereneh.
Teruskan mengacau sehingga kastard pekat.
Tambahkan esen vanilla.
Tapis kastard dan sedia untuk dihidang.

Kek Ubi Bit Berempah-Ezani Finalis MasterChef Malaysia

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kek Ubi Bit Berempah-MasterChef