Bubur Lambuk Tanjung Keling
Bahan:
• 7 camca besar minyak masak
• 2 liter air
• 200 gm daging tetel
• 300 gm beras
• 50 gm kacang dal, direndam semalaman
• Garam secukup rasa
• 3 camca besar daun sup hiris
• 3 camca besar daun bawang hiris
• Bawang goreng (daripada 7 biji bawang merah)
Bahan tumis:
• 3 cm kayu manis
• 3 kuntum bunga lawang
• 2 camca besar serbuk kurma
• 5 biji buah pelaga
• 1 camca besar bawang putih, dikisar
• 1 camca besar bawang merah, dikisar
• 1 camca besar halia, dikisar
Cara membuat:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan tumis. Kacau sehingga terbit
bau.
2. Masukkan air, kacau rata. Kemudian masukkan daging yang dihiris, kacau lagi. Biar ia
masak sehingga daging lembut.
3. Masukkan beras dan kacang dal dan kacau rata. Biarkan kedua-dua bahan ini kembang.
4. Masukkan garam dan masak 15 minit.
5. Apabila masak, masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Enak dimakan
untuk berbuka puasa.
Selasa, 15 Disember 2015
Bubur Lambuk Tanjung Keling
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
7:10 PTG
Related : Bubur Lambuk Tanjung Keling
Udang Celur BerciliBahan-bahan:10 biji cili kering5 biji bawang kecil5 ulas bawang putih100 gram udang besar5 cawan airMinyak5 biji bawang besarGaram1 camca teh gulaCara membuatnya:1. Kisa ...
Ketam Dondang SayangBahan:• 1/2 cawan minyak masak• 1 cawan santan (daripada sebiji kelapa)• 2 batang serai, diketuk• 2 keping asam gelugur• 1 kg ketam, dibuang kulit dan dicuci bersih• Gar ...
Acar Buah-BuahanBahan A:• 10 g biji gajus• 10 g cermai jeruk• 10 g anggur jeruk• 10 g kismis• 2 biji timun, dihiris• 2 biji lobak merah, dihiris• Sedikit lobak masin, dicincangBahan B:• ...
Asam Pedas Batang KeladiAsam Pedas Batang KeladiBahan²:• 100g minyak masak• 1/2 gelas air• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong• 5g asam keping• 10g daun kesum• Garam secukup rasaBahan kisa ...
Ikan Patin Lemak TempoyakBahan kisar50g cili merah50g cili padi10g halia10g kunyit hidup100g bawang kecil20g bawang putihBahan²250g ikan patin5g daun kunyit1 batang serai, dititik3 cawan santanG ...