Ahad, 22 November 2015

Roti Jala

DSCN0441

Bahan bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bij telur
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Cara membuatnya:
 Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
Perapkan selama 1/2 jam.
Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit.
Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
Sedap dimakan bersama kari atau kuah durian.

DSCN0435


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Roti Jala

  • acarsayurAcar SayuranBahan²:TimunCarrotKobisNenas (saya tak masukkan)Bawang besarCili padi/cili merahCukaGulaGaramCara membuatnya:1.Kesemua bahan² sayur tadi dipotong2.Gaulkan bersama sediki ...
  • talamseridelimaTalam Seri DelimaBahan-bahan untuk lapisan bawah:300 ml santan pekat900 ml air130 gm tepung beras50 gm tepung kacang pis1 cawan gula pasir6 biji sengkuang cina - dibuang kulit dan dipoto ...
  • Ayam-madu-sos-tiramKepak Ayam Goreng BermaduBahan-bahan:6 ketul kepak ayam2 sudu besar madu2 sudu besar sos tiramsedikit serbuk kunyitlada putih2 sudu kecil garam2 sudu kecil mixed herbs1 sudu kecil oregano2 sudu ...
  • coklatOriginal BrowniesBahan-bahan:100 gm coklat130 gm mentega250 gm gula4 biji telur130 gm tepung5 gm serbuk penaik50 gm badam/walnutCara menyediakan:1. Masak coklat dengan mentega menggunaka ...
  • beeifinblackpeppersauceBeef in Black Sauce:Daging Masak HitamIngredients: 90 ml / 3 fl oz / 3/8 cup Vegetable Oil 1 kg / 2 Pounds / 3 oz Beef, finely sliced (Striploin, Sirloin, Topside) 3 pieces Tamarind Juice (Assam Juice) - mix ...