Isnin, 2 November 2015

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

DSCN2944

Bahan A (untuk ikan)
1 ekor ikan siakap
1 sudu besar tepung jagung
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 sudu besar cili kering kisar
1 biji tomato
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 cm halia (dihiris halus)
1 batang serai
2 helai daun limau purut
Minyak untuk goreng ikan


Bahan B (untuk sos)
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula pasir


Bahan C (untuk hiasan/tabur)
1 ikat daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dipotong 4)


Cara membuatnya:
Sapukan tepung jagung sekeliling ikan.(gaul dahulu dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut tepung jagung)
Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan.
Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
Masukkan bahan² sos dan biarkan mendidih.(tambah air sedikit).
Kacau rata dan biarkan mendidih.
Masukkan bahan hiasan.
Tuangkan ke atas ikan tadi.
Siap!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

  • dangaisagu1Dangai SaguBahan-bahan:2 cawan sagu biji halus - siram air dan tuskan1/2 biji kelapaGaram secukup rasaCara Menyediakan:1.Gaulkan sagu yang telah dituskan dengan garam dan kelapa. B ...
  • noimagethumbMurukuBahan-bahan: 500gram tepung beras 250gram tepung muruku 2 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar jintan manis(dimesin halus) 1 sudu besar jintan ...
  • meeudangMee Udang Bahan²1) mee)2) udang (200 g )3) air rebusan udang 4) tauhu goreng (2 keping)5) bawang putih dicincang (4 ulas )6) bawang besar dicincang (1 biji )7) taugeh (1 ...
  • rotidagingkejuRoti Daging KejuBahan-bahan:1) Daging kisar jenama "Ramly" (200g )2) Bawang Besar - Dihiris (1 biji )3) Bawang Putih - Dicincang (2 ulas )4) Halia - Dicincang (1/2 inci )5) Celery - Dip ...
  • noimagethumbAsam Pedas Batang KeladiAsam Pedas Batang KeladiBahan²:• 100g minyak masak• 1/2 gelas air• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong• 5g asam keping• 10g daun kesum• Garam secukup rasaBahan kisa ...