Rabu, 4 November 2015

Mee Udang



Bahan²
1) mee)
2) udang (200 g )
3) air rebusan udang
4) tauhu goreng (2 keping)
5) bawang putih dicincang (4 ulas )
6) bawang besar dicincang (1 biji )
7) taugeh (1 cawan)
8) sawi ( 1 cawan )
9) daun bawang ( 1 tangkai )
10) limau nipis (1 biji)
11) cili padi (6 biji )
12) belacan bakar (1 sudu kecil)
13) pes cili (2 sudu besar )
14) sos cili ( 2 sudu besar )
15) sos tomato (2 sudu besar )
16) minyak (sedikit)
17) sos ikan (1 sudu besar)

Cara² membuatnya:
1) Mula-mula panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
2) Masukkan udang dan pes cili. Goreng seketika hingga udang bertukar warna
3) Masukkan cili padi, belacan dan garam secukup rasa. Hancurkan ketulan belacan dan tumis bahan- bahan ini hingga pecah minyak
4) Curahkan sos ikan, sos tomato, sos cili dan air rebusan udang. Kacau rata, biarkan hingga mereneh dan pekat.
5) Masukkan mee ke dalam mangkuk dan curahkan kuah tadi. Aturkan tauhu goreng, sawi dan taugeh yang telah dicelur dan limau.
6) Taburkan pula daun bawang dan hidang ketika panas.

Sumber: carian internet


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Mee Udang