Jumaat, 9 Oktober 2015

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

Masak-lemak-cili-padi-udang-harimau
Bahan-bahan:500gm udang
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
2 sm halia
12 biji cili padi (ikut citarasa)
½ biji kelapa (ambil santan)
1 batang serai (dititik)
Asam keping (1 keping)
Daun kesum
Garam
Serbuk perasa
Bendi (pilihan)


Cara memasaknya:-1. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, cili padi dimesin.
2. Masukkan perahan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan yang dimesin.
3. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang sederhana.
4. Masukkan serai, asam keping dan udang.
5. Tambah serbuk perasa dan garam secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan daun kesum dan biarkan sedikit layu dan bolehlah dihidangkan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

  • Kuih+Puteri+AyuKuih Seri AyuBahan A:1 biji kelapa parut putihsedikit garam1 sudu besar tepung sagu/ubiBahan B:3 cawan tepung gandum(ayak)1 sudu besar ovellette2 cawan gula pasir4 biji telur gred A2 ...
  • th_tempenyokTempek Kelapa dgn Gulai Daging Resepi dari Mastercheff Malaysia Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir Bahan-bahan Tempek Kelapa:  • Kelapa Parut - 250gm  • Tepung Gandum - 500gm ...
  • Koleksi+ResepiResepi Puding TembikaiBahan-bahan:1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)2 keping roti Gardenia6 cawan air1 1/2 cawan gula1/2 tin susu pekat2 sudu besar mentega1 sudu kecil esen vanilacincau - dipo ...
  • noimagethumbAsam Pedas Batang KeladiAsam Pedas Batang KeladiBahan²:• 100g minyak masak• 1/2 gelas air• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong• 5g asam keping• 10g daun kesum• Garam secukup rasaBahan kisa ...
  • DSCN4637Mee Kuah SanglangBahan-bahan:daging ½ kilominyak masakmee kuning-direbusgaramajinomotocarrotdaun sup-dihiris halusdaun bawang-dihiris halustauhu 4 ketul ( digoreng & dipotong dadu ke ...