Ahad, 25 Oktober 2015

Kek Karamel


Bahan-bahan:
(A)- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)


(B) - Bahagian atas
1/2 tin susu cair(boleh tambah kalau nak karamel tebal)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur


(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak


(D)- Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar


Cara membuatnya:
1.Kacau semua bahan (B) perlahan².
2.Masukkan bahan (B)ke dalam loyang gula hangus tadi.
3.Pukul bahan (C)
4.Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang.
5.Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul hingga sebati.
6.Bahagikan kepada beberapa bahagian.Letakkan pewarna ikut citarasa.
7.Masukkan kedalam loyang.
8.Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9.Bila masak angkat dan biarkan 10 minit.Kemudian terbalikkannya.
10.Dah siap.Masukkan kedalam peti sejuk.Kek Karamel sedap dimakan sejuk².


Untuk Tempahan klik  DISINI

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kek Karamel