Sabtu, 17 Oktober 2015

Asam Pedas Batang Keladi

Asam Pedas Batang Keladi

Bahan²:
• 100g minyak masak
• 1/2 gelas air
• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong
• 5g asam keping
• 10g daun kesum
• Garam secukup rasa


Bahan kisar:
• 10g lengkuas
• 50g cili kering
• 100g bawang kecil
• 30g bawang putih
• 10g halia
• 10g kunyit hidup


Cara membuat:
1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan air, kecilkan api. Kemudian masukkan batang keladi bersama asam keping
dan daun kesum. Didihkan dan kacau sekali sekala.
3. Apabila masak, masukkan garam secukup rasa, kacau. Angkat daripada api dan
hidangkan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Asam Pedas Batang Keladi

  • kelogChocolate Cheesecake SquaresIngredients32 Keebler® Chips Deluxe® Oatmeal cookies (divided) 1/3 cup butter or margarine, melted 3 packages (8 oz. each) cream cheese, softened 2/3 cup sugar 6 squares ...
  • noimagethumbKuih KetayapBahan-bahan:2 cawan tepung1 biji telurSedikit garam1 cawan air1 cawan air daun pandanSedikit pewrna pandanSemua bahan dikisar halus.Panaskan kuali dan sapu sedikit minya ...
  • dangaisagu1Dangai SaguBahan-bahan:2 cawan sagu biji halus - siram air dan tuskan1/2 biji kelapaGaram secukup rasaCara Menyediakan:1.Gaulkan sagu yang telah dituskan dengan garam dan kelapa. B ...
  • DSCN4601Biskut Cornflakes RanggupBahan-bahannya:250g mentega/marjerin 200g gula perang2 biji kuning telur 150g cornflakes -diramas sedikit (jgn hancur sangat) 150g tepung jagung - ayak 150g tepung naik ...
  • noimagethumbKuah Dhal                        (sumber gambar dari internet)B ...