Asam Pedas Batang Keladi
Bahan²:
• 100g minyak masak
• 1/2 gelas air
• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong
• 5g asam keping
• 10g daun kesum
• Garam secukup rasa
Bahan kisar:
• 10g lengkuas
• 50g cili kering
• 100g bawang kecil
• 30g bawang putih
• 10g halia
• 10g kunyit hidup
Cara membuat:
1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan air, kecilkan api. Kemudian masukkan batang keladi bersama asam keping
dan daun kesum. Didihkan dan kacau sekali sekala.
3. Apabila masak, masukkan garam secukup rasa, kacau. Angkat daripada api dan
hidangkan.
Home »
Koleksi Resepi »
Koleksi Resepi Hotel dan Restoran »
Resepi Makanan »
Asam Pedas Batang Keladi
Sabtu, 17 Oktober 2015
Asam Pedas Batang Keladi
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
10:30 PTG
Related : Asam Pedas Batang Keladi
Laksa JohorIngredients A: 125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil 2 litres / 64 fl oz Coconut Milk (Santan Cair) 500 g / 1 pound 1 ½ oz fresh Prawns 300 g / 10 oz Indian Mackerel (Ikan Kemb ...
Acar SayuranBahan²:TimunCarrotKobisNenas (saya tak masukkan)Bawang besarCili padi/cili merahCukaGulaGaramCara membuatnya:1.Kesemua bahan² sayur tadi dipotong2.Gaulkan bersama sediki ...
Talam Seri DelimaBahan-bahan untuk lapisan bawah:300 ml santan pekat900 ml air130 gm tepung beras50 gm tepung kacang pis1 cawan gula pasir6 biji sengkuang cina - dibuang kulit dan dipoto ...
Resepi Cornflakes MaduBahan-bahan:1 kotak cornflakes – 220g100g butter4 sudu besar madu5 sudu besar gulaPaper cupsManik warna-warniCara-cara membuatnya:1.Panaskan butter, madu dan gula di dal ...
Pancake MentegaBahan²:125 gm mentega 60 gm gula kastor 4 biji telur 250 gm tepung naik sendiri 1 sudu kecil serbuk penaik 200 ml susu segar esen vanila sedikit garam Cara membuatnya:1. ...