Sabtu, 17 Oktober 2015

Asam Pedas Batang Keladi

Asam Pedas Batang Keladi

Bahan²:
• 100g minyak masak
• 1/2 gelas air
• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong
• 5g asam keping
• 10g daun kesum
• Garam secukup rasa


Bahan kisar:
• 10g lengkuas
• 50g cili kering
• 100g bawang kecil
• 30g bawang putih
• 10g halia
• 10g kunyit hidup


Cara membuat:
1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan air, kecilkan api. Kemudian masukkan batang keladi bersama asam keping
dan daun kesum. Didihkan dan kacau sekali sekala.
3. Apabila masak, masukkan garam secukup rasa, kacau. Angkat daripada api dan
hidangkan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Asam Pedas Batang Keladi

  • noimagethumbLaksa JohorIngredients A: 125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil 2 litres / 64 fl oz Coconut Milk (Santan Cair) 500 g / 1 pound 1 ½ oz fresh Prawns 300 g / 10 oz Indian Mackerel (Ikan Kemb ...
  • acarsayurAcar SayuranBahan²:TimunCarrotKobisNenas (saya tak masukkan)Bawang besarCili padi/cili merahCukaGulaGaramCara membuatnya:1.Kesemua bahan² sayur tadi dipotong2.Gaulkan bersama sediki ...
  • talamseridelimaTalam Seri DelimaBahan-bahan untuk lapisan bawah:300 ml santan pekat900 ml air130 gm tepung beras50 gm tepung kacang pis1 cawan gula pasir6 biji sengkuang cina - dibuang kulit dan dipoto ...
  • cornflakes+maduResepi Cornflakes MaduBahan-bahan:1 kotak cornflakes – 220g100g butter4 sudu besar madu5 sudu besar gulaPaper cupsManik warna-warniCara-cara membuatnya:1.Panaskan butter, madu dan gula di dal ...
  • th_karameltelurPancake MentegaBahan²:125 gm mentega 60 gm gula kastor 4 biji telur 250 gm tepung naik sendiri 1 sudu kecil serbuk penaik 200 ml susu segar esen vanila sedikit garam Cara membuatnya:1. ...