BAHAN-BAHAN:
• 1 biji Sengkuang (dipotong halus)
• 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)
• 1 jambak Daun Salad
• 1 cawan Sebuk Kacang Tanah
• 1 cawan Bawang Merah Goreng
• 1 labu Bawang Putih (dicincang)
• ½ cawan Udang Kering (dikisar halus)
• 2 sudu besar Kicap Pekat
• Garam dan Gula secukup rasa
• 3 sudu besar Minyak Masak
• 1 bungkus Kulit Popiah
• 5 biji Telur Goreng (dihiris)
BAHAN-BAHAN SOS CILI:
• 1 cawan Sos Cili Maggi
• ½ cawan Sos Tomato Maggi
• 4 tangkai Cili Merah Hidup
• 4 biji Bawang Merah Kecil
• 2 biji Bawang Putih
CARA-CARA PENYEDIAAN POPIAH BASAH:
1. Tumis bawang putih sehingga keemasan, kemudian masukkan udang kering.
2. Apabila udang kering sudah naik harumnya, masukkan lobak merah dan sengkuang.
3. Masukkan kicap pekat, garam dan gula secukup rasa.
4. Masak semua bahan-bahan sehingga air daripada sengkuang sudah kering atau sengkuang sudah masak dan lembut.
5. Gaulkan telur goreng yang dihiris bersama campuran tadi.
6. Letakkan 1 helai daun salad di atas kulit popiah. Kemudian 2 sudu besar capuran tadi, taburkan serbuk kacang tanah dan bawang merah goreng.
7. Gulungkan kulit popiah seperti di bawah.
CARA-CARA PENYEDIAAN SOS CILI:
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mesin pengisar dan kisarkan semua bahan-bahan sehingga sebati
Ahad, 24 Januari 2016
Popia Basah
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
8:30 PTG
Tags :
Resepi Kuih,
Resepi Masterchef