Ahad, 24 Januari 2016

Popia Basah

popiabasah

BAHAN-BAHAN:
• 1 biji Sengkuang (dipotong halus)
• 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)
• 1 jambak Daun Salad
• 1 cawan Sebuk Kacang Tanah
• 1 cawan Bawang Merah Goreng
• 1 labu Bawang Putih (dicincang)
• ½ cawan Udang Kering (dikisar halus)
• 2 sudu besar Kicap Pekat
• Garam dan Gula secukup rasa
• 3 sudu besar Minyak Masak
• 1 bungkus Kulit Popiah
• 5 biji Telur Goreng (dihiris)

BAHAN-BAHAN SOS CILI:
• 1 cawan Sos Cili Maggi
• ½ cawan Sos Tomato Maggi

• 4 tangkai Cili Merah Hidup
• 4 biji Bawang Merah Kecil
• 2 biji Bawang Putih

CARA-CARA PENYEDIAAN POPIAH BASAH:
1. Tumis bawang putih sehingga keemasan, kemudian masukkan udang kering.
2. Apabila udang kering sudah naik harumnya, masukkan lobak merah dan sengkuang.
3. Masukkan kicap pekat, garam dan gula secukup rasa.
4. Masak semua bahan-bahan sehingga air daripada sengkuang sudah kering atau sengkuang sudah masak dan lembut.
5. Gaulkan telur goreng yang dihiris bersama campuran tadi.
6. Letakkan 1 helai daun salad di atas kulit popiah. Kemudian 2 sudu besar capuran tadi, taburkan serbuk kacang tanah dan bawang merah goreng.
7. Gulungkan kulit popiah seperti di bawah.

CARA-CARA PENYEDIAAN SOS CILI:
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mesin pengisar dan kisarkan semua bahan-bahan sehingga sebati

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Popia Basah

  • rempeyekTempeyek RanggupBahan-bahan:2 cawan tepung beras100 gm kacang tanahSesudu teh jintan putihSesudu teh jintan manisSesudu teh ketumbar2 cawan santanSesudu teh kapur makan2 sudu teh gulaSe ...
  • masak+lemak+daging+salaiMasak Lemak Daging SalaiMASAK LEMAK DAGING SALAI-CHEF ANIS NABILABahan-bahan:· Daging (dipotong mengikut urat dengan ketebalan 1 inci) - 1 kg· Bawang Kuning (dikisar) - 1 biji· Bawang Merah (di ...
  • seafoodSeafood BoullibaiseBahan-bahan Sup Boullibaise:8 ketul Udang Harimau - size 20/30 (dibuang kulit dan kepala)8 ketul Kepah Hitam (dicuci bersih)160gm Ketam Bunga (dipotong kecil dan dicuci ...
  • th_tempenyokTempek Kelapa dgn Gulai Daging Resepi dari Mastercheff Malaysia Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir Bahan-bahan Tempek Kelapa:  • Kelapa Parut - 250gm  • Tepung Gandum - 500gm ...
  • noimagethumbKuih KetayapBahan-bahan:2 cawan tepung1 biji telurSedikit garam1 cawan air1 cawan air daun pandanSedikit pewrna pandanSemua bahan dikisar halus.Panaskan kuali dan sapu sedikit minya ...