Khamis, 22 Oktober 2015

Ayam Halia


Bahan-bahan
1) ayam (peha), dibuang kulit & lemak ( 600 g (5 ketul) )
2) asam jawa, diperah dengan 1/2 cawan air (10 g (1 sudu makan) )
3) serbuk kunyit ( 5 g (1 sudu teh) )
4) lada sulah (5 g (1 sudu teh) )
5) garam (3 g (1/2 sudu teh) )

Dikisar
1) halia ( 30 g (6 sm) )
2) bawang putih (30 g (6 ulas) )
3) bawang besar ( 125 g (2 biji saiz sederhana) )

Bahan hiasan
1) bawang besar, dipotong bulat (2 sederhana )
2) halia, dihiris nipis (10 g (2 sm) )
3) lobak merah, dipotong panjang (1 batang)
4) cili merah, dipotong panjang (1 biji)
5) cili hijau, dipotong panjang (1 biji)

Cara memasak
1. Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar, serbuk kunyit, halia dan lada sulah selama 15 minit.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk yang bertutup dan masak selama 20 minit dengan api yang sederhana.
3. Masukkan air asam jawa dan masak sehingga pekat.
4. Hias dan hidangkan.

Rujukan

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ayam Halia