Khamis, 22 Oktober 2015
Bahan-bahan
1) ayam (peha), dibuang kulit & lemak ( 600 g (5 ketul) )
2) asam jawa, diperah dengan 1/2 cawan air (10 g (1 sudu makan) )
3) serbuk kunyit ( 5 g (1 sudu teh) )
4) lada sulah (5 g (1 sudu teh) )
5) garam (3 g (1/2 sudu teh) )
Dikisar
1) halia ( 30 g (6 sm) )
2) bawang putih (30 g (6 ulas) )
3) bawang besar ( 125 g (2 biji saiz sederhana) )
Bahan hiasan
1) bawang besar, dipotong bulat (2 sederhana )
2) halia, dihiris nipis (10 g (2 sm) )
3) lobak merah, dipotong panjang (1 batang)
4) cili merah, dipotong panjang (1 biji)
5) cili hijau, dipotong panjang (1 biji)
Cara memasak
1. Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar, serbuk kunyit, halia dan lada sulah selama 15 minit.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk yang bertutup dan masak selama 20 minit dengan api yang sederhana.
3. Masukkan air asam jawa dan masak sehingga pekat.
4. Hias dan hidangkan.
Rujukan
Ayam Halia
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
6:41 PTG
Bahan-bahan
1) ayam (peha), dibuang kulit & lemak ( 600 g (5 ketul) )
2) asam jawa, diperah dengan 1/2 cawan air (10 g (1 sudu makan) )
3) serbuk kunyit ( 5 g (1 sudu teh) )
4) lada sulah (5 g (1 sudu teh) )
5) garam (3 g (1/2 sudu teh) )
Dikisar
1) halia ( 30 g (6 sm) )
2) bawang putih (30 g (6 ulas) )
3) bawang besar ( 125 g (2 biji saiz sederhana) )
Bahan hiasan
1) bawang besar, dipotong bulat (2 sederhana )
2) halia, dihiris nipis (10 g (2 sm) )
3) lobak merah, dipotong panjang (1 batang)
4) cili merah, dipotong panjang (1 biji)
5) cili hijau, dipotong panjang (1 biji)
Cara memasak
1. Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar, serbuk kunyit, halia dan lada sulah selama 15 minit.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk yang bertutup dan masak selama 20 minit dengan api yang sederhana.
3. Masukkan air asam jawa dan masak sehingga pekat.
4. Hias dan hidangkan.
Rujukan
Related : Ayam Halia
Resepi Puding TembikaiBahan-bahan:1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)2 keping roti Gardenia6 cawan air1 1/2 cawan gula1/2 tin susu pekat2 sudu besar mentega1 sudu kecil esen vanilacincau - dipo ...
Ikan Bakar Air AsamResepi Ramadhan dari Chef Ismail.Kredit: Restoran Rebung,Bangsar,Kuala Lumpur.Jom kita tengok resepi air asam yg menambah selera.Bahan-bahan Dikisar ha ...
Kuah Rojak BuahBahan-bahan:Cili padi segenggam(ikut citarasa,kalau mau pedas,letak banyak)1kg gula perang1 botol kicap pekat masin(saiz kecil)1 botol sos cili(saiz kecil)1 cawan cukaSe ...
MurukuBahan-bahan: 500gram tepung beras 250gram tepung muruku 2 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar jintan manis(dimesin halus) 1 sudu besar jintan ...
Tempek Kelapa dgn Gulai Daging Resepi dari Mastercheff Malaysia Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir Bahan-bahan Tempek Kelapa: • Kelapa Parut - 250gm • Tepung Gandum - 500gm ...