Rabu, 21 Oktober 2015

Mousse Strawberi















Bahan-bahan:
100 gm gula
50 gm gelatin - dicairkan
700 gm krim putar
6 biji kuning telur
250 gm buah strawberi - kisar halus untuk dijadikan puri
1 biji kek swiss roll
(atau sebarang jenis kek gulung perasa strawberi)

Cara Menyediakan:
1. Kuning telur dipukul hingga putih di dalam mangkuk yang beralas air panas.
2. Bila sudah elok kembang, alihkan bekas air panas kemudian masukkan gelatin dan
puri strawberi ke dalam adunan telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan krim putar (yang sudah diputar) dan kacau lagi hingga sebati.
4. Kek swiss roll dipotong bulat setebal 1 cm kemudian disusun di tengah mangkuk
dan juga kelilingnya sebelum dituangkan adunan mousse hingga penuh. Dinginkan
dalam peti sejuk sehingga beku sebelum hidang.

Info:
* Telur dipukul menggunakan kaedah double boiler, ia itu di dalam mangkuk beralas
bekas berisi air panas yang baru mendidih.
* Krim putar yang digunakan dalam resipi ini adalah jenis manis. Putar dahulu
krim sebelum di masukkan ke dalam adunan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Mousse Strawberi