Isnin, 11 Januari 2016
Bahan-bahan:
14 keping cream crakers mini
70 gm serbuk roti
2 biji telur
Sedikit garam
100 gm ikan bilis yang sudah dibersihkan
3 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
1 sudu besar pes cili
Sedikit air asam jawaMinyak secukupnya
Cara memasak:
1. Mula-mula anda perlulah menyediakan sambalnya. Jadi, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan pes cili dan air asam jawa. Kacau rata.
3. Selepas itu, masukkan pula ikan bilis dan biarkan mendidih.
4. Setelah sambal masak, matikan api dan biarkan sejuk.
5. Setelah sambal sejuk, ambil sedikit dan sapukan pada sekeping biskut dan tutup dengan sekeping lagi biskut (buat seperti sandwic. Ulangi cara ini sehingga biskut habis dan ketepikan.
6. Untuk proses seterusnya, anda perlu memukul telur bersama sedikit garam sehingga kembang. Ketepikan.
7. Kemudian, celupkan biskut ke dalam telur tersebut dan masukkan ke dalam serbuk roti.8. Panaskan minyak dan goreng kepingan biskut yang sudah bersalut sehingga garing.9. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber:Pa&Ma
Sandiwch Biskut Ranggup
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
11:51 PTG
Bahan-bahan:
14 keping cream crakers mini
70 gm serbuk roti
2 biji telur
Sedikit garam
100 gm ikan bilis yang sudah dibersihkan
3 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
1 sudu besar pes cili
Sedikit air asam jawaMinyak secukupnya
Cara memasak:
1. Mula-mula anda perlulah menyediakan sambalnya. Jadi, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan pes cili dan air asam jawa. Kacau rata.
3. Selepas itu, masukkan pula ikan bilis dan biarkan mendidih.
4. Setelah sambal masak, matikan api dan biarkan sejuk.
5. Setelah sambal sejuk, ambil sedikit dan sapukan pada sekeping biskut dan tutup dengan sekeping lagi biskut (buat seperti sandwic. Ulangi cara ini sehingga biskut habis dan ketepikan.
6. Untuk proses seterusnya, anda perlu memukul telur bersama sedikit garam sehingga kembang. Ketepikan.
7. Kemudian, celupkan biskut ke dalam telur tersebut dan masukkan ke dalam serbuk roti.8. Panaskan minyak dan goreng kepingan biskut yang sudah bersalut sehingga garing.9. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber:Pa&Ma
Tags :
Diet,
Info Sihat,
Koleksi Resepi,
Resepi Roti
Related : Sandiwch Biskut Ranggup
Puding Telur Daging Cendawan & Fold Over Pear&KiwiBahan-bahan Puding:Daging (dicincang)Cendawan (dihiris)Jeruk Cili (dihiris)Daun Bawang (dihiris)TelurSerbuk Bawang PutihSerbuk Stok Ayam MaggiGaramBahan-bahan Fold-Over ...
Roti JalaBahan bahan: 2 cawan tepung gandum 2 cawan air 1 bij telur 1 sudu kecil garam halus beberapa titik pewarna kuningCara membuatnya: Masukkan semua bahan dalam blender ...
Agar-agar CendolBahan-Bahan:1 peket agar-agar1 cawan air4 cawan cendul1 cawan gula pasir¾ gula merah 4 biji telur1 biji santan kelapa (ambil 3 cawan santan)Cara membuatnya:Agar-agar dir ...
Resepi Cornflakes MaduBahan-bahan:1 kotak cornflakes – 220g100g butter4 sudu besar madu5 sudu besar gulaPaper cupsManik warna-warniCara-cara membuatnya:1.Panaskan butter, madu dan gula di dal ...
Fried Pomfret with Onion Sauce Ingredients 500 g ...