Isnin, 11 Januari 2016
Bahan-bahan:
14 keping cream crakers mini
70 gm serbuk roti
2 biji telur
Sedikit garam
100 gm ikan bilis yang sudah dibersihkan
3 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
1 sudu besar pes cili
Sedikit air asam jawaMinyak secukupnya
Cara memasak:
1. Mula-mula anda perlulah menyediakan sambalnya. Jadi, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan pes cili dan air asam jawa. Kacau rata.
3. Selepas itu, masukkan pula ikan bilis dan biarkan mendidih.
4. Setelah sambal masak, matikan api dan biarkan sejuk.
5. Setelah sambal sejuk, ambil sedikit dan sapukan pada sekeping biskut dan tutup dengan sekeping lagi biskut (buat seperti sandwic. Ulangi cara ini sehingga biskut habis dan ketepikan.
6. Untuk proses seterusnya, anda perlu memukul telur bersama sedikit garam sehingga kembang. Ketepikan.
7. Kemudian, celupkan biskut ke dalam telur tersebut dan masukkan ke dalam serbuk roti.8. Panaskan minyak dan goreng kepingan biskut yang sudah bersalut sehingga garing.9. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber:Pa&Ma
Sandiwch Biskut Ranggup
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
11:51 PTG
Bahan-bahan:
14 keping cream crakers mini
70 gm serbuk roti
2 biji telur
Sedikit garam
100 gm ikan bilis yang sudah dibersihkan
3 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
1 sudu besar pes cili
Sedikit air asam jawaMinyak secukupnya
Cara memasak:
1. Mula-mula anda perlulah menyediakan sambalnya. Jadi, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan pes cili dan air asam jawa. Kacau rata.
3. Selepas itu, masukkan pula ikan bilis dan biarkan mendidih.
4. Setelah sambal masak, matikan api dan biarkan sejuk.
5. Setelah sambal sejuk, ambil sedikit dan sapukan pada sekeping biskut dan tutup dengan sekeping lagi biskut (buat seperti sandwic. Ulangi cara ini sehingga biskut habis dan ketepikan.
6. Untuk proses seterusnya, anda perlu memukul telur bersama sedikit garam sehingga kembang. Ketepikan.
7. Kemudian, celupkan biskut ke dalam telur tersebut dan masukkan ke dalam serbuk roti.8. Panaskan minyak dan goreng kepingan biskut yang sudah bersalut sehingga garing.9. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber:Pa&Ma
Tags :
Diet,
Info Sihat,
Koleksi Resepi,
Resepi Roti
Related : Sandiwch Biskut Ranggup
Nasi CarrotBahan-bahan:2 cawan beras bathmati ataupun beras biasa-basuh dan toskan2 cawan carrot –diparut1/2 cawan susu cair3cawan air – ataupun letak air rebusan isi dan tulang ay ...
Pancake MentegaBahan²:125 gm mentega 60 gm gula kastor 4 biji telur 250 gm tepung naik sendiri 1 sudu kecil serbuk penaik 200 ml susu segar esen vanila sedikit garam Cara membuatnya:1. ...
Laksa JohorIngredients A: 125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil 2 litres / 64 fl oz Coconut Milk (Santan Cair) 500 g / 1 pound 1 ½ oz fresh Prawns 300 g / 10 oz Indian Mackerel (Ikan Kemb ...
Cyber DessertResepi Masterchef Selebriti-AngahBahan² KastadSusu cairGulaEsen vanilaJagung manisBuah campurKacang pistachioKacang gajusCara penyediaan:Campurkan kastad bersama ka ...
Muffin CoklatBahan-Bahan:½ cawan mentega ½ cawan minyak jagung 1 ¼ cawan gula perang 3 biji telur 2 ½ cwn tepung gandum 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat sudu makan ...