Isnin, 11 Januari 2016
Bahan-bahan:
14 keping cream crakers mini
70 gm serbuk roti
2 biji telur
Sedikit garam
100 gm ikan bilis yang sudah dibersihkan
3 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
1 sudu besar pes cili
Sedikit air asam jawaMinyak secukupnya
Cara memasak:
1. Mula-mula anda perlulah menyediakan sambalnya. Jadi, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan pes cili dan air asam jawa. Kacau rata.
3. Selepas itu, masukkan pula ikan bilis dan biarkan mendidih.
4. Setelah sambal masak, matikan api dan biarkan sejuk.
5. Setelah sambal sejuk, ambil sedikit dan sapukan pada sekeping biskut dan tutup dengan sekeping lagi biskut (buat seperti sandwic. Ulangi cara ini sehingga biskut habis dan ketepikan.
6. Untuk proses seterusnya, anda perlu memukul telur bersama sedikit garam sehingga kembang. Ketepikan.
7. Kemudian, celupkan biskut ke dalam telur tersebut dan masukkan ke dalam serbuk roti.8. Panaskan minyak dan goreng kepingan biskut yang sudah bersalut sehingga garing.9. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber:Pa&Ma
Sandiwch Biskut Ranggup
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
11:51 PTG
Bahan-bahan:
14 keping cream crakers mini
70 gm serbuk roti
2 biji telur
Sedikit garam
100 gm ikan bilis yang sudah dibersihkan
3 biji bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
1 sudu besar pes cili
Sedikit air asam jawaMinyak secukupnya
Cara memasak:
1. Mula-mula anda perlulah menyediakan sambalnya. Jadi, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan pes cili dan air asam jawa. Kacau rata.
3. Selepas itu, masukkan pula ikan bilis dan biarkan mendidih.
4. Setelah sambal masak, matikan api dan biarkan sejuk.
5. Setelah sambal sejuk, ambil sedikit dan sapukan pada sekeping biskut dan tutup dengan sekeping lagi biskut (buat seperti sandwic. Ulangi cara ini sehingga biskut habis dan ketepikan.
6. Untuk proses seterusnya, anda perlu memukul telur bersama sedikit garam sehingga kembang. Ketepikan.
7. Kemudian, celupkan biskut ke dalam telur tersebut dan masukkan ke dalam serbuk roti.8. Panaskan minyak dan goreng kepingan biskut yang sudah bersalut sehingga garing.9. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber:Pa&Ma
Tags :
Diet,
Info Sihat,
Koleksi Resepi,
Resepi Roti
Related : Sandiwch Biskut Ranggup
Biskut Coklat Chips RanggupBahan-bahan: Bahan A250 g butter160 g gula halus1 biji kuning telur1 s/k esen vanillaBahan B [gaul rata]230 g tepung gandum]20 g serbuk koko ] ayakkan100 g coklat cips&n ...
Nasi CarrotBahan-bahan:2 cawan beras bathmati ataupun beras biasa-basuh dan toskan2 cawan carrot –diparut1/2 cawan susu cair3cawan air – ataupun letak air rebusan isi dan tulang ay ...
Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½ cawan tepung jagung¾ cawan tepung gandum¾ cawan tepung kastad1 camca ...
Nasi Daging Utara Bahan-bahan: 1 kg daging cuci bersih dan toskan Beras 4 cawan kecil (saya gunakan beras biasa)1 inci halia-di tumbuk hal ...
Chocolate Cheesecake SquaresIngredients32 Keebler® Chips Deluxe® Oatmeal cookies (divided) 1/3 cup butter or margarine, melted 3 packages (8 oz. each) cream cheese, softened 2/3 cup sugar 6 squares ...