Ahad, 17 Januari 2016

Nasi Carrot

















Bahan-bahan:
2 cawan beras bathmati ataupun beras biasa-basuh dan toskan
2 cawan carrot –diparut
1/2 cawan susu cair
3cawan air – ataupun letak air rebusan isi dan tulang ayam
1 kiub ayam
1 sudu kecil gula
garam


Bahan Tumis:
2 sudu besar rempah kurma-pilihan
4 ulas bawang merah – tumbuk
3 ulas bawang putih – tumbuk
2 cm halia -mayang
2 sudu besar mentega/marjerin
kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar-dimayang
daun pandan

Cara membuatnya:
1.Panaskan mentega/marjerin dalam periuk dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2.Bila dah wangi masukkan rempah kurmai.Biarkan naik minyak.
3.Masukkan air, garam, gula, kiub ayam dan susu cair.Biarkan mendidih.
4.Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5.Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.Nasi selalu dikacau2 untuk elakkan berkerak di bahagian bawah
6.Hidangkan bersama ayam bakar, sup dan salad sayur.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Nasi Carrot