Rabu, 13 Januari 2016

Agar-agar Cendol

agar2















Bahan-Bahan:
1 peket agar-agar
1 cawan air
4 cawan cendul
1 cawan gula pasir
¾ gula merah 4 biji telur
1 biji santan kelapa (ambil 3 cawan santan)

Cara membuatnya:

Agar-agar direbus bersama 1 cawan air campurkan sekali gula pasir.
Cairkan gula merah bersama sedikit air.
Kemudian campurkan ke dalam santan.
Telur dipukul kemudian campurkan ke dalam santan, kacau rata.
Akhir sekali masukkan santan ke dalam rebusan agar-agar.
Setelah agar mendidih tuangkan ke dalam acuan.
Biarkan sehingga beku.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Agar-agar Cendol

  • puding+telurPuding Telur Daging Cendawan & Fold Over Pear&KiwiBahan-bahan Puding:Daging (dicincang)Cendawan (dihiris)Jeruk Cili (dihiris)Daun Bawang (dihiris)TelurSerbuk Bawang PutihSerbuk Stok Ayam MaggiGaramBahan-bahan Fold-Over ...
  • noimagethumbAcar BuahBahan A:• 10 g biji gajus• 10 g cermai jeruk• 10 g anggur jeruk• 10 g kismis• 2 biji timun, dihiris• 2 biji lobak merah, dihiris• Sedikit lobak masin, dicincangBahan B:• ...
  • DSCN4615Biskut MazolaBahan-bahan:250 gm tepung gandum250 gm kacang tanah - kisar halus125 gm gula - kisar halus1/2 sudu teh baking powder 1/2 sudu teh essence vanilla1 botol kecil minyak maz ...
  • noimagethumbKuih KetayapBahan-bahan:2 cawan tepung1 biji telurSedikit garam1 cawan air1 cawan air daun pandanSedikit pewrna pandanSemua bahan dikisar halus.Panaskan kuali dan sapu sedikit minya ...
  • noimagethumbKuah Dhal                        (sumber gambar dari internet)B ...