Ahad, 13 Disember 2015

Udang Celur Bercili

Bahan-bahan:
10 biji cili kering
5 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
100 gram udang besar
5 cawan air
Minyak
5 biji bawang besar
Garam
1 camca teh gula


Cara membuatnya:
1. Kisar cili kering, bawang kecil, bawang putih sehingga halus.
2. Bersihkan udang dan buang kulit.
3. Panaskan air sehingga mendidih kemudian celur udang sehingga warnanya jingga kemerahan.
4. Panaskan minyak dan tumis sehingga bahan yang dikisar sehingga garing.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan udang dan kacau sehingga sebati.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Udang Celur Bercili

  • noimagethumbBubur Lambuk Tanjung KelingBubur Lambuk Tanjung KelingBahan:• 7 camca besar minyak masak• 2 liter air• 200 gm daging tetel• 300 gm beras• 50 gm kacang dal, direndam semalaman• Garam secukup rasa• ...
  • Masak-lemak-cili-padi-udang-harimauResepi Udang Masak Lemak Cili ApiBahan-bahan:500gm udang5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 sm kunyit hidup 2 sm halia 12 biji cili padi (ikut citarasa) ½ biji kelapa (ambil santan) 1 batang serai ...
  • noimagethumbKetam Dondang SayangBahan:• 1/2 cawan minyak masak• 1 cawan santan (daripada sebiji kelapa)• 2 batang serai, diketuk• 2 keping asam gelugur• 1 kg ketam, dibuang kulit dan dicuci bersih• Gar ...
  • noimagethumbAsam Pedas Batang KeladiAsam Pedas Batang KeladiBahan²:• 100g minyak masak• 1/2 gelas air• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong• 5g asam keping• 10g daun kesum• Garam secukup rasaBahan kisa ...
  • noimagethumbIkan Patin Lemak TempoyakBahan kisar50g cili merah50g cili padi10g halia10g kunyit hidup100g bawang kecil20g bawang putihBahan²250g ikan patin5g daun kunyit1 batang serai, dititik3 cawan santanG ...