Khamis, 3 Disember 2015

Nasi Carrot

















Bahan A-dikisar:
1 sd besar jintan manis
5 ulas bawang putih


Bahan B-utk menumis:
Buah pelaga
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
4 cawan beras (cuci & toskan)
600 gm carrot (di parut)
3 biji bawang besar (di hiris)
4 sd besar minyak sapi
Garam
Daun pandan


Cara membuatnya:
1.Gaulkan carrot bersama beras.
2.Panaskan minyak sapi,tumis bawang besar hingga kekuningan.
3.Masukkan bahan penumis,bahan A,garam,dan biarkan hingga naik bau.
4.Masukkan beras yg digaul bersama carrot ke dalam rice cooker.
5.Kacau sebentar.Tutup periuk dan biarkan nasi masak

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Nasi Carrot