Jumaat, 25 Disember 2015

Ketam Dondang Sayang

Bahan:
• 1/2 cawan minyak masak
• 1 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
• 2 batang serai, diketuk
• 2 keping asam gelugur
• 1 kg ketam, dibuang kulit dan dicuci bersih
• Garam secukupnya
• 3 helai daun limau
• 1 helai daun kunyit


Bahan kisar:
• 5 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• 3 cm kunyit hidup
• 3 cm halia
• 10 tangkai cili kering, yang direbus
• 1 1/2 cm belacan Melaka


Cara membuat:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit bau. Masukkan santan, serai,
asam gelugur dan kacau rata.
2. Apabila kuah mula mendidih dan pekat, masukkan ketam dan garam secukupnya. Kacau
rata dan tutup periuk, kecilkan api. Biarkan 10 minit.
3. Setelah ketam masak, masukkan daun limau dan daun kunyit. Kacau rata.
4. Hidangkan panas-panas.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ketam Dondang Sayang