Jumaat, 25 Disember 2015

Ketam Dondang Sayang

Bahan:
• 1/2 cawan minyak masak
• 1 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
• 2 batang serai, diketuk
• 2 keping asam gelugur
• 1 kg ketam, dibuang kulit dan dicuci bersih
• Garam secukupnya
• 3 helai daun limau
• 1 helai daun kunyit


Bahan kisar:
• 5 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• 3 cm kunyit hidup
• 3 cm halia
• 10 tangkai cili kering, yang direbus
• 1 1/2 cm belacan Melaka


Cara membuat:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit bau. Masukkan santan, serai,
asam gelugur dan kacau rata.
2. Apabila kuah mula mendidih dan pekat, masukkan ketam dan garam secukupnya. Kacau
rata dan tutup periuk, kecilkan api. Biarkan 10 minit.
3. Setelah ketam masak, masukkan daun limau dan daun kunyit. Kacau rata.
4. Hidangkan panas-panas.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ketam Dondang Sayang

  • noimagethumbBubur Lambuk Tanjung KelingBubur Lambuk Tanjung KelingBahan:• 7 camca besar minyak masak• 2 liter air• 200 gm daging tetel• 300 gm beras• 50 gm kacang dal, direndam semalaman• Garam secukup rasa• ...
  • noimagethumbAsam Pedas Batang KeladiAsam Pedas Batang KeladiBahan²:• 100g minyak masak• 1/2 gelas air• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong• 5g asam keping• 10g daun kesum• Garam secukup rasaBahan kisa ...
  • noimagethumbUdang Celur BerciliBahan-bahan:10 biji cili kering5 biji bawang kecil5 ulas bawang putih100 gram udang besar5 cawan airMinyak5 biji bawang besarGaram1 camca teh gulaCara membuatnya:1. Kisa ...
  • noimagethumbAcar Buah-BuahanBahan A:• 10 g biji gajus• 10 g cermai jeruk• 10 g anggur jeruk• 10 g kismis• 2 biji timun, dihiris• 2 biji lobak merah, dihiris• Sedikit lobak masin, dicincangBahan B:• ...
  • noimagethumbIkan Patin Lemak TempoyakBahan kisar50g cili merah50g cili padi10g halia10g kunyit hidup100g bawang kecil20g bawang putihBahan²250g ikan patin5g daun kunyit1 batang serai, dititik3 cawan santanG ...