Khamis, 3 Disember 2015
Bahan-bahan:
• 2 cawan tepung gandum } diayak
• 2 sk baking powder
• 2 cawan gula halus
• 4 biji telur gred A
• 250 gm butter
• 2 sk esen vanila
Bancuhan koko (Pes Coklat):
• 1 cawan serbuk koko
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas
• 1/2 cawan susu cair
• 1/2 sudu teh nescafe dan sedikit coffee emulco
Cara membuatnya:-
1. Untuk bancuhan koko, masukkan serbuk koko, gula halus dan air panas dalam periuk. Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat. Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap. Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2. Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4. Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5. Masukkan tepung yang diayak tadi berselang seli dengan bancuhan koko tadi. Gaul rata dengan spatula.
6. Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180C.
Untuk topping
Bahan-bahan:
• 1tin susu pekat(boleh kurangkan)
• 1 sudu teh esen vanila
• 1/2 cawan minyak jagung
• 1/3 cawan serbuk koko
• secubit garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan susu,serbuk koko dan minyak.
Masak atas api perlahan saja hingga pekat,kacau selalu dengan whisker.
2. Masukkan garam dan esen,kacau.
Bila telah pekat dan berkilat (dalam 10 minit),tutup api dan biarkan sejuk.
Sapukan atas kek.
3.Taburkan sedikit coklat rice.
Dah siap Moist Coklat Kek. :-)
Kek Moist Coklat
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
7:26 PG
Bahan-bahan:
• 2 cawan tepung gandum } diayak
• 2 sk baking powder
• 2 cawan gula halus
• 4 biji telur gred A
• 250 gm butter
• 2 sk esen vanila
Bancuhan koko (Pes Coklat):
• 1 cawan serbuk koko
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas
• 1/2 cawan susu cair
• 1/2 sudu teh nescafe dan sedikit coffee emulco
Cara membuatnya:-
1. Untuk bancuhan koko, masukkan serbuk koko, gula halus dan air panas dalam periuk. Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat. Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap. Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2. Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4. Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5. Masukkan tepung yang diayak tadi berselang seli dengan bancuhan koko tadi. Gaul rata dengan spatula.
6. Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180C.
Untuk topping
Bahan-bahan:
• 1tin susu pekat(boleh kurangkan)
• 1 sudu teh esen vanila
• 1/2 cawan minyak jagung
• 1/3 cawan serbuk koko
• secubit garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan susu,serbuk koko dan minyak.
Masak atas api perlahan saja hingga pekat,kacau selalu dengan whisker.
2. Masukkan garam dan esen,kacau.
Bila telah pekat dan berkilat (dalam 10 minit),tutup api dan biarkan sejuk.
Sapukan atas kek.
3.Taburkan sedikit coklat rice.
Dah siap Moist Coklat Kek. :-)
Tags :
Koleksi Resepi,
Moist Coklat Cake,
My Resepi,
Resepi Kek
Related : Kek Moist Coklat
Dangai SaguBahan-bahan:2 cawan sagu biji halus - siram air dan tuskan1/2 biji kelapaGaram secukup rasaCara Menyediakan:1.Gaulkan sagu yang telah dituskan dengan garam dan kelapa. B ...
Sari Buah LaiciBAHAN-BAHAN : 1 tin koktail buah-buahan1 tin laici1 ulas nangka masakSedikit ketulan ais batu1 sudu kecil perisa pisang1 sudu kecil perisa laici2 sudu besar susu cair2 s ...
Kek Cawan Pistachio Dan Anggur HitamResepi Masterchef 2:Kek Cawan Pistachio Dan Anggur Hitam - RosemahBahan-bahan125gm mentega115 tepung gandumBaking powder20gm pistachio125 gula2 biji telurSusuTopping125g ...
Simple Banana Soft CakeBahan A7 biji pisang masak2 sudu besar tepung naik sendiri1 biji telur+7 sudu besar gula =kacauBahan B½ cawan air masak½ cawan susu cair--------------------------------- ...
Kek Carrot KukusBahan-bahan:250 g butter150 g gula halus3 biji telur1 s/k esen vanilla200 g carrot-parut dan celur - toskan kering100g prune cincang50 g kismis230 g tepung gandum1 s/k b ...