Jumaat, 4 Disember 2015

Ikan Patin Lemak Tempoyak

Bahan kisar:
5 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
halia
kunyit hidup
4 biji bawang kecil
2 biji bawang putih

Bahan² :
Ikan patin
Daun kunyit
1 batang serai,dititik
3 cawan santan
Garam secukup rasa
Tempoyak

Cara membuatnya:
1.Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk,ikan patin,daun kunyit dan serai.
2.Jerangkan ia di atas api,tuangkan santan,garam dan kacau sehingga kuah mendidih.
3.Akhir sekali masukkan tempoyak,gaul rata dan biar ia masak.
Angkat dan hidangkan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ikan Patin Lemak Tempoyak

  • DSCN2944Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Bahan A (untuk ikan)1 ekor ikan siakap1 sudu besar tepung jagung3 ulas bawang merah (dihiris) 1 sudu besar cili kering kisar 1 biji tomato 2 ulas bawang putih (dihir ...
  • noimagethumbIkan Patin Lemak TempoyakBahan kisar50g cili merah50g cili padi10g halia10g kunyit hidup100g bawang kecil20g bawang putihBahan²250g ikan patin5g daun kunyit1 batang serai, dititik3 cawan santanG ...
  • siakapIkan Siakap Sos ThaiBahan-Bahan:1 ekor ikan siakap (sederhana besar)5 ulas bawang putih3 cm halia2 batang serai (hiris)2 helai daun limau purut (hiris)1 sudu kecil serbuk kari5 tangkai padi ...
  • Fried-Pomfret-with-Onion-SauceFried Pomfret with Onion Sauce                       Ingredients    500 g ...
  • 2015-11-13+13.36.09Siakap Masam ManisBahan-bahan:1 ekor ikan siakap3 ulas bawang putih, cincang1 cm Halia, cincang3 sdb Cili boh1 / 2 Cawan saus manis dan asam1 biji tomat, potong empat (wedges)1 labu bawan ...