Bahan A:
• 10 g biji gajus
• 10 g cermai jeruk
• 10 g anggur jeruk
• 10 g kismis
• 2 biji timun, dihiris
• 2 biji lobak merah, dihiris
• Sedikit lobak masin, dicincang
Bahan B:
• 150 g halia, dihiris
• 10 biji bawang kecil, dibelah dua
• 6 biji bawang putih, dibelah dua
• 4 biji cili merah, buang biji dan dipotong
• 4 biji cili hijau, buang biji dan dipotong
• 1 camca tehl serbuk kunyit
• Garam dan gula pasir secukup rasa
Bahan C:
• 5 camca besar minyak masak
• 1/2 cawan cuka, disatukan dengan 1/4 cawan air dan 1 camca teh gula
• 1 camca teh biji sawi digoreng tanpa minyak
• 4 biji bawang kecil, dihiris
• 20 tangkai cili kering
• 3 cm kunyit hidup
Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan A dan bahan B ke dalam mangkuk, gaulkan sehingga sebati. Perapkan
sejam kemudian sejat.
2. Bahan C, panaskan minyak masak di dalam kuali, tumiskan bawang kecil dan bahan yang
dikisar sehingga garing.
3. Kemudian masukkan campuran cuka dan didihkan selama tiga minit.
4. Seterusnya masukkan campuran bahan A dan B, kacau sehingga rata.
Ahad, 20 Disember 2015
Acar Buah-Buahan
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
9:30 PTG
Related : Acar Buah-Buahan
Udang Celur BerciliBahan-bahan:10 biji cili kering5 biji bawang kecil5 ulas bawang putih100 gram udang besar5 cawan airMinyak5 biji bawang besarGaram1 camca teh gulaCara membuatnya:1. Kisa ...
Acar SayuranBahan²:TimunCarrotKobisNenas (saya tak masukkan)Bawang besarCili padi/cili merahCukaGulaGaramCara membuatnya:1.Kesemua bahan² sayur tadi dipotong2.Gaulkan bersama sediki ...
Bubur Lambuk Tanjung KelingBubur Lambuk Tanjung KelingBahan:• 7 camca besar minyak masak• 2 liter air• 200 gm daging tetel• 300 gm beras• 50 gm kacang dal, direndam semalaman• Garam secukup rasa• ...
Asam Pedas Batang KeladiAsam Pedas Batang KeladiBahan²:• 100g minyak masak• 1/2 gelas air• 250 batang keladi, dibersih dan dipotong• 5g asam keping• 10g daun kesum• Garam secukup rasaBahan kisa ...
Ikan Patin Lemak TempoyakBahan kisar50g cili merah50g cili padi10g halia10g kunyit hidup100g bawang kecil20g bawang putihBahan²250g ikan patin5g daun kunyit1 batang serai, dititik3 cawan santanG ...