Ahad, 1 November 2015

Tempek Kelapa dgn Gulai Daging

tempe kelapa,resepi mastercheff

Resepi dari Mastercheff Malaysia
Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir

Bahan-bahan Tempek Kelapa:
 • Kelapa Parut - 250gm
 • Tepung Gandum - 500gm
 • Gula - 50gm
 • Garam
 • Air - 500gm

 Bahan-bahan Gulai Ikan:
 • Ikan Merah (berbentuk kepingan) - 1kg
 • Halia (dihiris) - 2inci
 • Bawang Merah (dihiris) - 3 ulas
 • Bawang Besar(dihiris) - ½ biji
 • Halba Campur - 1 sudu
 • Daun Kari - 1 tangkai
 • Asam Jawa - 200gm
 • Rempah Kari Ikan - 100gm
 • Serbuk Kunyit - 50gm
 • Serbuk cili - 30gm
 • Santan - 150ml
 • Buah Tomato (dicincang kasar) - 1 biji
 • Cili Merah (dibelah dua) 1 biji
 • Bawang Putih - 3 ulas

 Cara-cara Penyediaan Tempek Kelapa:
 • Campurkan tepung gandum, kelapa parut, gula, garam dan air dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
 • Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan adunan.
 • Masak di atas api serdahana sehingga masak kekuningan.

 Cara-cara Penyediaan Gulai Ikan:
 • Panaskan minyak di dalam kuali masukkan bawang merah, halia, bawnag besar, daun kari, halba campur dan tomato. Tumis hingga naik bau dan masukan bahan kisar.
 • Masak di atas api serdahana beberapa ketika.
 • Masukkan rempah kari ikan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Kacau perlahan-perlahan beberapa minit hingga naik minyak dan masukkan air.
 • Biarkan masak di atas api perlahan, kemudian masukkan santan, air asam jawa dan sayuran dan seterusnya ikan.
 • Masukan bahan perasa dan biar di atas api sehingga ikan masak.

ZaiFa®:Teringat zaman kanak² dulu,ni la makanan yg selalu ibu sediakan.Walaupun simple,tapi sangat sedap.
Nak pula dicicah dgn gulai ikan yg masih panas.Kalau kat Kedah depa panggil Peknga Nyiok.Ni resepi tradisional.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Tempek Kelapa dgn Gulai Daging