Bahan-bahan: 1 ekor ikan siakap 3 ulas bawang putih, cincang 1 cm Halia, cincang 3 sdb Cili boh 1 / 2 Cawan saus manis dan asam 1 biji tomat, potong empat (wedges) 1 labu bawang besar, potong enam (wedges) 1 biji Cili benggala merah atau hijau, potong kiub Garam dan gula secukupnya Minyak untuk goreng ikan Daun sup dan bawang untuk hiasan Cara Membuatnya: Lumur ikan dengan garam dan goreng Sehingga garing (deep fried). Letak dalam pinggan hidang.Ketepikan. Tumis bawang putih, Halia Cili boh Sehingga dan wangi. Masukkan saus dan lain-lain bahan. Tuang saus keatas dan ikan hias dengan daun dup. Hidang panas.
Resepi Ikan Siakap 3 Rasa
Bahan A (untuk ikan)1 ekor ikan siakap1 sudu besar tepung jagung3 ulas bawang merah (dihiris) 1 sudu besar cili kering kisar 1 biji tomato 2 ulas bawang putih (dihir ...
Siakap Beromakan Sos Kantan dan TuhauBahan-bahan Siakap:350gm Isi Ikan Siakap Secukup Rasa Garam Secukup Rasa Lada HitamCara-cara penyediaan Siakap:Perapkan isi ikan dengan garam dan lada hitam dan ketepika ...
Ikan Patin Lemak TempoyakBahan kisar:5 tangkai cili merah 5 tangkai cili padi halia kunyit hidup4 biji bawang kecil 2 biji bawang putihBahan² :Ikan patin Daun kunyit 1 batang serai,dititik 3 caw ...
Ikan Siakap Sos ThaiBahan-Bahan:1 ekor ikan siakap (sederhana besar)5 ulas bawang putih3 cm halia2 batang serai (hiris)2 helai daun limau purut (hiris)1 sudu kecil serbuk kari5 tangkai padi ...