Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap (sederhana besar)
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai (hiris)
2 helai daun limau purut (hiris)
1 sudu kecil serbuk kari
5 tangkai padi (ketuk)
1 sudu besar sos ikan
1 labu bawang besar (hiris)
100 gm tepung jagung
Cara Menyediakan:
1.Kukuskan ikan siakap selama 15 hingga 20 minit.
2.Sementara menunggu ikan masak.
Tumis bawang putih, halia dan serai,daun limau,serbuk kari,cili padi dan bawang besar
3.Setelah naik bau, tuangkan dua cawan air dan juga sos ikan.
4.Kemudian campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tuangkan ke atas ikan kukus tadi.
5.Siap utk dihidangkan.Ikan siakap sos thai.
Isnin, 30 November 2015
Ikan Siakap Sos Thai
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
6:22 PTG
Tags :
Resepi,
Resepi Ikan
Related : Ikan Siakap Sos Thai
Siakap Beromakan Sos Kantan dan TuhauBahan-bahan Siakap:350gm Isi Ikan Siakap Secukup Rasa Garam Secukup Rasa Lada HitamCara-cara penyediaan Siakap:Perapkan isi ikan dengan garam dan lada hitam dan ketepika ...
MurukuBahan-bahan: 500gram tepung beras 250gram tepung muruku 2 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar jintan manis(dimesin halus) 1 sudu besar jintan ...
Beef in Black Sauce:Daging Masak HitamIngredients: 90 ml / 3 fl oz / 3/8 cup Vegetable Oil 1 kg / 2 Pounds / 3 oz Beef, finely sliced (Striploin, Sirloin, Topside) 3 pieces Tamarind Juice (Assam Juice) - mix ...
Mee BandungBahan-bahan:1 kg mee kuning 10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan) 1 labu bawang putih (diketuk) 5 biji bawang merah ½ cawan udang kering, direbus dengan ...
Kuah Dhal (sumber gambar dari internet)B ...