Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap (sederhana besar)
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai (hiris)
2 helai daun limau purut (hiris)
1 sudu kecil serbuk kari
5 tangkai padi (ketuk)
1 sudu besar sos ikan
1 labu bawang besar (hiris)
100 gm tepung jagung
Cara Menyediakan:
1.Kukuskan ikan siakap selama 15 hingga 20 minit.
2.Sementara menunggu ikan masak.
Tumis bawang putih, halia dan serai,daun limau,serbuk kari,cili padi dan bawang besar
3.Setelah naik bau, tuangkan dua cawan air dan juga sos ikan.
4.Kemudian campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tuangkan ke atas ikan kukus tadi.
5.Siap utk dihidangkan.Ikan siakap sos thai.
Isnin, 30 November 2015
Ikan Siakap Sos Thai
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
6:22 PTG
Tags :
Resepi,
Resepi Ikan
Related : Ikan Siakap Sos Thai
Fried Pomfret with Onion Sauce Ingredients 500 g ...
Muffin CoklatBahan-Bahan:½ cawan mentega ½ cawan minyak jagung 1 ¼ cawan gula perang 3 biji telur 2 ½ cwn tepung gandum 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat sudu makan ...
Tempeyek RanggupBahan-bahan:2 cawan tepung beras100 gm kacang tanahSesudu teh jintan putihSesudu teh jintan manisSesudu teh ketumbar2 cawan santanSesudu teh kapur makan2 sudu teh gulaSe ...
Talam UbiResepi Talam UbiBahan-bahan:8 biji telur300 gm pulut - rendam dan tuskan150 gm gula melaka300 gm gula pasir2 biji kelapa - ambil 1 1/2 mangkuk pati santan + 1/2 santan c ...
Nasi CarrotBahan-bahan:2 cawan beras bathmati ataupun beras biasa-basuh dan toskan2 cawan carrot –diparut1/2 cawan susu cair3cawan air – ataupun letak air rebusan isi dan tulang ay ...