Isnin, 23 November 2015

Ikan Bakar Air Asam






Resepi Ramadhan dari Chef Ismail.
Kredit: Restoran Rebung,Bangsar,Kuala Lumpur.

Jom kita tengok resepi air asam yg menambah selera.

Bahan-bahan
   
Dikisar halus-halus
Cili merah
3 tangkai

Cili padi
6 tangkai

Belacan serbuk
1 sudu besar

Dihiri nipis-nipis
Bawang besar
1 biji, dikupas

Bunga kantan
1 kuntum

Daun kesum
4 tangkai

Tomato
2 biji
   
Perasa
Asam jawa
250g, diramas dengan 6 sudu besar air dan diperah airnya
 
Air limau nipis
125ml

Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya : 
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan tambah air asam jawa dan air lima nipis. Kacau biar rata.
Masukkan bahan-bahan yang dihiris, kacau dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ikan Bakar Air Asam