Selasa, 10 November 2015

Apam Mekar

DSCN0184

Bahan-bahan:
200 gm gula castor
2 biji telur gred A
1 sudu teh ovellete
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda

Cara membuatnya:
1. Pukul telur,gula dan ovellet hingga kembang
2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrim soda.
4.Bahagikan kepade beberape bahagian.Letak warna yg disukai.
5. Kukus selama 7 hingga 10 minit.Siap!

DSCN0258
Untuk tempahan klik Disini

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Apam Mekar

  • noimagethumbAyam DamsyikBahan:• 6 g bawang putih• 12 g bawang kecil, dikisar halus• 4 g halia• 10 g serbuk jintan manis• 30 g serbuk jintan putih• 5 g serbuk kunyit• 2 g daun kari• 15 ml minyak ...
  • mcs-cyber+desertCyber DessertResepi Masterchef Selebriti-AngahBahan² KastadSusu cairGulaEsen vanilaJagung manisBuah campurKacang pistachioKacang gajusCara penyediaan:Campurkan kastad bersama ka ...
  • KekCoklatKukusKejuBuahKek Coklat Kukus Keju BuahBahan A 2 cawan tepung gandum1 cawan serbuk koko1 sudu kecil baking powder-ayakkan1 sudu kecil soda bikarbonatBahan B1 cawan susu pekat1 cawan butter cair1 cawan air pan ...
  • DSCN4637Mee Kuah SanglangBahan-bahan:daging ½ kilominyak masakmee kuning-direbusgaramajinomotocarrotdaun sup-dihiris halusdaun bawang-dihiris halustauhu 4 ketul ( digoreng & dipotong dadu ke ...
  • pasta.masterchefPasta Tagliatelle Beserta Ayam Panggang Sumbat dan 'Mousse' Hati AyamResepi dari Rancangan MasterChef Malaysia Resepi-Chef RizalBAHAN-BAHAN AYAM:• 0.4kg Peha Ayam• 0.2kg Hati Ayam• 0.5gm Keju Mozarella• 20gm Herba Thyme (segar)• 30gm Herb ...