Selasa, 17 November 2015

Apam Indon


















Bahan-bahan:
5 biji telur 
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam pewarna

Cara membuatnya:
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Sediakan loyang ukuran 9 inci. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian.
Masukkan perwarna yg disukai. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3 Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna .

Dah siap Apam Indon utk dinikmati bersama keluarga

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Apam Indon