Selasa, 17 November 2015

Apam Indon


DSCN0363
















Bahan-bahan:
5 biji telur 
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam pewarna

Cara membuatnya:
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Sediakan loyang ukuran 9 inci. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian.
Masukkan perwarna yg disukai. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3 Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna .

Dah siap Apam Indon utk dinikmati bersama keluarga
DSCN0369

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Apam Indon

  • DSCN4615Biskut MazolaBahan-bahan:250 gm tepung gandum250 gm kacang tanah - kisar halus125 gm gula - kisar halus1/2 sudu teh baking powder 1/2 sudu teh essence vanilla1 botol kecil minyak maz ...
  • DSCN1324Kek Batik AroraBahan-bahan:250 gm butter100 gm gula castor1 sudu kecil ovelette3/4 cawan susu pekat manis250 gm tepung gandum (diayak)2 sudu kecil baking powder (diayak)6 biji telur5 j ...
  • DSCN4575Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½ cawan tepung jagung¾ cawan tepung gandum¾ cawan tepung kastad1 camca ...
  • nasi+carrotNasi CarrotBahan-bahan:2 cawan beras bathmati ataupun beras biasa-basuh dan toskan2 cawan carrot –diparut1/2 cawan susu cair3cawan air – ataupun letak air rebusan isi dan tulang ay ...
  • chicken_korma_Chicken KormaIngredients: 6 Tbsp / 1 1/2 oz Ghee (Minyak Sapi)2 Onions, peeled and finely sliced10 Shallots (Red Onions), peeled and finely sliced12 large Green Chilies, de-seeded an ...