Isnin, 5 Oktober 2015

Talam Ubi



Resepi Talam Ubi

Bahan-bahan:
8 biji telur
300 gm pulut - rendam dan tuskan
150 gm gula melaka
300 gm gula pasir
2 biji kelapa - ambil 1 1/2 mangkuk pati santan + 1/2 santan cair
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil air mawar + sedikit warna hijau

Cara Menyediakan:
1.Pulut digaul dengan segenggam kelapa dan garam kemudian tuang dalam loyang, masukkan sedikit santan cair dan kukus hingga masak.
2.Pecahkan empat biji telur,masukkan satu sudu tepung gandum,setengah bahagian gula pasir,gula melaka dan tiga suku santan.Kacau hingga gula hancur.Tuangkan atas pulut yang telah dimasak dan ditekan dengan daun pisang,kemudian kukus hingga masak.
3.Pecahkan empat biji telur,masukkan lebihan gula pasir,satu sudu tepung gandum,baki santan,satu sudu kecil air mawar,pewarna hijau dan kacau hingga hancur.Kemudian tuang atas kuih yang sudah masak tadi dan kukus semula hingga masak.

Sumber carian internet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Talam Ubi