Rabu, 21 Oktober 2015

Resepi Puding Trifle

DSCN2388

Bahan-bahan:
Swiss roll
1 tin fruit cocktail
1 kotak Kristal Jelly
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Yogurt atau whipping cream.
 
 
Cara-cara membuatnya:
Lapisan 1 = Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan.Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu.
 
Lapisan 2 = 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sesambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air - tepikan dulu).
Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung custard tadi, kacau hingga menjadi likat.Tuang diatas lapisan 1 tadi.
kek+koktail
Lapisan 3 = Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2.Ketepikan sekejap.

Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih.Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3.

Lapisan 5 = Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream (dipukul dulu hingga gebu) ke atasnya.

Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.Selamat mencuba!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Resepi Puding Trifle

  • cornflakesCornflakes Peanut Butter CookiesIngredients2 cups all-purpose flour 1 teaspoon baking soda 1/2 teaspoon salt 3/4 cup butter or margarine, softened 1/2 cup peanut butter 1 cup firmly packed brown sugar ...
  • noimagethumbKuah Dhal                        (sumber gambar dari internet)B ...
  • kek+ubiKek Ubi Bit Berempah-MasterChefBahan-bahan Kek Ubi Bit:1 sudu kecil Garam Halus 4 biji Telur 1 1/3 cawan Gula 1 ½ cawan Minyak Masak 2 ¾ cawan Ubi Bit (dibuang kulit dan diparut) 1 cawan Nenas (dikisa ...
  • Fried-Pomfret-with-Onion-SauceFried Pomfret with Onion Sauce                       Ingredients    500 g ...
  • noimagethumbLaksa JohorIngredients A: 125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil 2 litres / 64 fl oz Coconut Milk (Santan Cair) 500 g / 1 pound 1 ½ oz fresh Prawns 300 g / 10 oz Indian Mackerel (Ikan Kemb ...