Bahan-bahan: Cili padi segenggam(ikut citarasa,kalau mau pedas,letak banyak) 1kg gula perang 1 botol kicap pekat masin(saiz kecil) 1 botol sos cili(saiz kecil) 1 cawan cuka Sedikit belacan (sebesar 2 ibu jari) Segelas air Kacang yg telah digoreng & ditumbuk halus Bijan
Cara membuatnya: 1.Kisar cili api bersama kicap dan cuka 2.Bahan2 yg dikisar tadi,masukkan ke dalam periuk. Masukkan sos cili,gula perang dan air.Panaskan diatas api yg kecil. Sentiasa kacau sehingga pekat. 3.Bila sudah pekat,matikan api.Masukkan kacang tumbuk beserta bijan utk menyedapkan rasa. 4.Dah siap utk dimakan bersama buah-buahan. Selamat mencuba!
Mee Goreng ThaiBahan - bahan:1 kg Mee Thai Mah (Mee Chendol seakan-akan mee laksa tetapi pendek)200gm isi ayam dipotong kecil200gm udang sederhana (buang kulit)Bahan Kisar15 biji cili ...
Ayam DamsyikBahan:• 6 g bawang putih• 12 g bawang kecil, dikisar halus• 4 g halia• 10 g serbuk jintan manis• 30 g serbuk jintan putih• 5 g serbuk kunyit• 2 g daun kari• 15 ml minyak ...