Ahad, 11 Oktober 2015
Bahan-bahan A:
75 gm tepung
1/4 sudu teh serbuk penaik
25 ml air sejuk
25 gm ovalette
3 biji telur sejuk
70 gm gula hangus
Bahan-bahan B:
85 gm mentega
1 sudu teh esen vanila
Bahan C:
20 gm chocolate rice
3 sudu besar jem strawberi
Cara menyediakan:
1. Pukul kesemua bahan A dalam sebuah bekas. Ketepikan.
2. Pukul kesemua bahan B dalam bekas yang berasingan. Ketepikan.
3. Barulah campurkan kesemua bahan A dan B. Kacau sebati.
4. Masukkan chocolate rice dan gaul rata.
5. Sudip adunan ini ke dalam acuan-acuan kecil.
6. Bakar pada suhu 170 darjah Selsius selama 30 minit.
7. Apabila kek sudah masak, keluarkan daripada acuan dan sejukkan.
8. Sementara itu, panaskan jem strawberi.
9. Tuangkan cairan jem strawberi ini ke atas kek.
10. Bolehlah dihidangkan sewaktu minum petang.
Sumber
Kek Span Jem
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
12:41 PG
Bahan-bahan A:
75 gm tepung
1/4 sudu teh serbuk penaik
25 ml air sejuk
25 gm ovalette
3 biji telur sejuk
70 gm gula hangus
Bahan-bahan B:
85 gm mentega
1 sudu teh esen vanila
Bahan C:
20 gm chocolate rice
3 sudu besar jem strawberi
Cara menyediakan:
1. Pukul kesemua bahan A dalam sebuah bekas. Ketepikan.
2. Pukul kesemua bahan B dalam bekas yang berasingan. Ketepikan.
3. Barulah campurkan kesemua bahan A dan B. Kacau sebati.
4. Masukkan chocolate rice dan gaul rata.
5. Sudip adunan ini ke dalam acuan-acuan kecil.
6. Bakar pada suhu 170 darjah Selsius selama 30 minit.
7. Apabila kek sudah masak, keluarkan daripada acuan dan sejukkan.
8. Sementara itu, panaskan jem strawberi.
9. Tuangkan cairan jem strawberi ini ke atas kek.
10. Bolehlah dihidangkan sewaktu minum petang.
Sumber
Tags :
Koleksi Resepi,
Resepi Kek
Related : Kek Span Jem
Red Velvet Cake Resepi kek Red Velvet Bahan²: 250g tepung kek - diayak 1/2 sk garam - diayak 15g @ 2 sudu besar serbuk koko - diayak 113g @ 1/2 cawan butter 160g gula kastor 2 bij ...
Resepi Masterchef:Kek Lapis Puding Nasi Bercoklat dan Keju BerkrimINGREDIENTS FOR CHOCOLATE RICE PUDDING:2 cup Coconut Milk 2 cup Cooking Cream 1 cup White Rice ¼ tsp Salt ¼ cup Sugar 150gm Converture Chocolate 1 tbs Vanilla ExtractMET ...
Pasta Tagliatelle Beserta Ayam Panggang Sumbat dan 'Mousse' Hati AyamResepi dari Rancangan MasterChef Malaysia Resepi-Chef RizalBAHAN-BAHAN AYAM:• 0.4kg Peha Ayam• 0.2kg Hati Ayam• 0.5gm Keju Mozarella• 20gm Herba Thyme (segar)• 30gm Herb ...
Acar BuahBahan A:• 10 g biji gajus• 10 g cermai jeruk• 10 g anggur jeruk• 10 g kismis• 2 biji timun, dihiris• 2 biji lobak merah, dihiris• Sedikit lobak masin, dicincangBahan B:• ...
Muffin CoklatBahan-Bahan:½ cawan mentega ½ cawan minyak jagung 1 ¼ cawan gula perang 3 biji telur 2 ½ cwn tepung gandum 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat sudu makan ...