Khamis, 29 Oktober 2015

Kek Ros Marmar

DSCN2443
Bahan-Bahan:

150g mentega
150g gula kastor
3 biji telur
160g tepung naik sendiri,diayak
2 camca besar Krimer Sejat F&N
1/2 camca teh esen vanilla
2 titis esen ros
1 titis pewarna merah

Cara-cara:

1.Alas tin pembakar dengan kertas minyak dan sapukan dengan sedikit mentega.Panaskan ketuhar pada suhu 170°C.

2.Potong mentega kepada kiub 2 sm.Biar lembut sedikit sebelum diadun dengan gula.Pukul hingga lembut dan kembang.Masukkan telur sebiiji demi sebiji dan pukul hingga halus.

3.Masukkan separuh daripada tepung,disusuli dengan Krimer Sejat F&N.Jangan kacau terlalu lama.Masukkan baki tepung.

4.Bahagikan adunan kepada dua.Satu bahagian ditambahkan esen vanilla dan bahagian yg lagi satu dititiskan esen ros serta pewarna merah.

5.Selang-selikan kedua² adunan ke dlm tin pembakar.Untuk kesan marmar,putarkan adunan dgn hujung pisau kecil.

6.Bakar selama 25-30 minit atau sehingga kek naik dan berwarna perang keemasan.Biarkan kek sejuk dihidang.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kek Ros Marmar

  • DSCN4615Biskut MazolaBahan-bahan:250 gm tepung gandum250 gm kacang tanah - kisar halus125 gm gula - kisar halus1/2 sudu teh baking powder 1/2 sudu teh essence vanilla1 botol kecil minyak maz ...
  • DSCN4938Apam Aiskrim SodaBahan-bahan:3 cawang tepung gandum2 cawan gula4 biji telur1 cawan air asikrim soda1 sudu teh ovaletteperasa strawberry atau ikutcitarasapewarna pilihanCara membuatnya:1. ...
  • nasicarrotNasi CarrotBahan A-dikisar:1 sd besar jintan manis 5 ulas bawang putihBahan B-utk menumis: Buah pelagaBunga lawang Bunga cengkihKulit kayu manis 4 cawan beras (cuci & toskan) 6 ...
  • coklatOriginal BrowniesBahan-bahan:100 gm coklat130 gm mentega250 gm gula4 biji telur130 gm tepung5 gm serbuk penaik50 gm badam/walnutCara menyediakan:1. Masak coklat dengan mentega menggunaka ...
  • DSCN4601Biskut Cornflakes RanggupBahan-bahannya:250g mentega/marjerin 200g gula perang2 biji kuning telur 150g cornflakes -diramas sedikit (jgn hancur sangat) 150g tepung jagung - ayak 150g tepung naik ...