Jumaat, 16 Oktober 2015
KEK BUTTER PELANGI
Bahan-bahan:
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
230 gm tepung gandum ]
1 sudu kecil baking powder ] ayak bersama
80 ml susu segar/fresh milk
1 sudu kecil coklat pes
pewarna merah dan hijau
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esenvanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Setiap satu bahagian ditambah dengan coklat pes, merah dan hijau Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan sedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari setiap bahagian yang berlainanan warna secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60 minit dengan suhu 180 C.
11. Sejukkan dan hiaskan mengikut citarasa sendiri.
Resepi ini diambil dari Blog Kak Hanieliza.Terima kasih sudi berkongsi.
Credit to Hanieliza dot blogspot
Kek Butter Pelangi
Dicatat oleh
Ratna Indra
di
11:52 PTG
KEK BUTTER PELANGI
Bahan-bahan:
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
230 gm tepung gandum ]
1 sudu kecil baking powder ] ayak bersama
80 ml susu segar/fresh milk
1 sudu kecil coklat pes
pewarna merah dan hijau
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esenvanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Setiap satu bahagian ditambah dengan coklat pes, merah dan hijau Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan sedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari setiap bahagian yang berlainanan warna secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60 minit dengan suhu 180 C.
11. Sejukkan dan hiaskan mengikut citarasa sendiri.
Resepi ini diambil dari Blog Kak Hanieliza.Terima kasih sudi berkongsi.
Credit to Hanieliza dot blogspot
Tags :
Koleksi Resepi,
Resepi Kek
Related : Kek Butter Pelangi
Chicken KormaIngredients: 6 Tbsp / 1 1/2 oz Ghee (Minyak Sapi)2 Onions, peeled and finely sliced10 Shallots (Red Onions), peeled and finely sliced12 large Green Chilies, de-seeded an ...
Kek CawanBahan-bahannya:Mentega - 170gm Tepung Gandum - 230gm Tepung Penaik - 1 sudu kecil Telur - 3 biji Serbuk Koko - 80gm Dadih asli (Yogurt) - 100gm Susu Cair - 100ml Gula Ka ...
Kek Lapis Cheese WatermelonBahan-bahanBahan A10 biji telur (gred A)150gm gula halus180 gram tepung hong kong30 gram ovaletBahan B100gm horlickBahan C450gm mentega (biar lembut)250gm cream cheese ( ...
Kek Batik AroraBahan-bahan:250 gm butter100 gm gula castor1 sudu kecil ovelette3/4 cawan susu pekat manis250 gm tepung gandum (diayak)2 sudu kecil baking powder (diayak)6 biji telur5 j ...
Kek BrowniesBahan A1 cawan susu cair1 cawan butter cair1 cawan air panas2 cawan gula perang [brown sugar]Bahan B [kacau rata]2 biji telur gred B1 s/k esen vanillaBahan C [ayakkan]2 ...