Jumaat, 9 Oktober 2015

Kek Batik Arora

DSCN1324

Bahan-bahan:

250 gm butter
100 gm gula castor
1 sudu kecil ovelette3/4 cawan susu pekat manis
250 gm tepung gandum (diayak)
2 sudu kecil baking powder (diayak)
6 biji telur
5 jenis pewarna dan paste
----------------------------------------

Cara membuatnya:
Putar butter, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim
Masukkan susu pekat dan putar sebati
Masukkan telur satu persatu 
Masukkan tepung gandum
Bahagikan kepada 5 bahagian dan letak pewarna dan paste
Sediakan loyang size 8 dan griskan loyang
Letak 1 sudu besar adunan pewarna , 1 sudu adunan pewatna lain dan ulang seterusnya hingga habis.
Panaskan oven selame 10 minit pada suhu 170 C
Bakar selama 1 jam .
Selepas 40 minit jika tengah kek masih belum masak tetapi bahagian atasnya dah agak garing, tutup bahagian atas tersebut dengan tudung periuk.
Teruskan membakar hingga kek masak dengan sempurna.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kek Batik Arora

  • apamApam Polkadot Bahan-bahannya: 3 biji telur gred A (sejukkan dalam peti ais) 225 gram tepung gandum 220 gram gula halus (dikisar dan diayak) 150 ml susu segar/ susu cair 3 sudu ...
  • kekcheesewatermelonKek Lapis Cheese WatermelonBahan-bahanBahan A10 biji telur (gred A)150gm gula halus180 gram tepung hong kong30 gram ovaletBahan B100gm horlickBahan C450gm mentega (biar lembut)250gm cream cheese ( ...
  • DSCN0410Brownies Cheese Marble CakeBahan-bahan Brownies : 250g butter 1 cwn serbuk koko 3 biji telur 1 1/2 cwn gula castor 1/2 cwn susu cair 1 1/2 cwn tepung gandum *diayak1 tsp baking powder 1 tsp soda b ...
  • DSCN4841Kek BrowniesBahan A1 cawan susu cair1 cawan butter cair1 cawan air panas2 cawan gula perang [brown sugar]Bahan B [kacau rata]2 biji telur gred B1 s/k esen vanillaBahan C [ayakkan]2 ...
  • kekspanjemKek Span JemBahan-bahan A:75 gm tepung1/4 sudu teh serbuk penaik25 ml air sejuk25 gm ovalette3 biji telur sejuk70 gm gula hangusBahan-bahan B:85 gm mentega1 sudu teh esen vanilaBaha ...