Jumaat, 16 Oktober 2015

Daging Salai ala Wellington bersama Krim Lemak Cili Padi dan Compote Berry Merah


Resepi Masterchef2:Daging Salai ala Wellington bersama Krim Lemak Cili Padi dan Compote Berry Merah - Dato’ Fazley


    Bahan-bahan Daging Salai:

  • 300g-400g Beef Tenderloin
  • Puff pastry 1 piece
  • 8 keping cendawan butang putih
  • 2 ulas bawang putih
  • 15 biji bawang merah
  • 1 cawan santan
  • 2 batang serai
  • Kunyit
  • Cili padi
  • 2 sudu serbuk kunyit
  • 2 ulas asam keping
  • 1 sudu asam jawa
  • Gula dan Garam secukup rasa
  • Bahan-bahan Nasi Pesto:

  • 1 gugus berry merah
  • Kacang buncis
  • lobak merah kecil

    Cara-cara penyediaan Daging Salai:

  • 1. Daging disalut dgn serbuk kunyit dan garam kemudian disalai diatas api tanpa menggunakan minyak sehingga ada lapisan kehitam-hitaman di bahagian luar.
  • 2. Cendawan, bawang putih, bawang merah dipotong dadu. Kemudian sauté bersama minyak zaitun dan mentega. Masukkan juga hirisan serai. Gaul hingga sekata.
  • 3. Sementara bahan tadi disejukkan, hiris daging salai tadi menjadi sederhana halus.
  • 4. Uli puff pastry sehingga mencapai kenipisan yang sesuai. Susun daging salai tadi dan gulung, dan diselang seli dengan cendawan yg telah di sauté tadi. Ulang hingga selesai pastry tersebut untuk menutupi keseluruhan bahan.
  • 5. Bakar di dalam ketuhar selama 15 min, 150-160 darjah selsius.

    Cara-cara penyediaan Sos/Krim Lemak Cili Padi::

  • 1. Kisar / tumbuk kunyit hidup, cili padi, serai, bawang merah, bawang putih.
  • 2. Masukkan dalam periuk dgn sedikit air. Setelah naik bau, masukkan santan / cooking cream serta sedikit serbuk kunyit.
  • 3. Kemudian masukkan asam keping dan sedikit air asam jawa. Biarkan sehingga reduce.
  • 4. Sediakan berry compote, letakkan sedikit gula dan garam serta mentega.
  • 5. Semua bahan dihidangkan mengikut cita rasa sendiri.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Daging Salai ala Wellington bersama Krim Lemak Cili Padi dan Compote Berry Merah