Rabu, 14 Oktober 2015

7 Tips lebih sihat di restoran makanan segera


ffood

Suka makan di restoran makanan segera? Rasanya yang sedap dan mudah didapati antara faktor kita lebih cenderung untuk makan di restoran makanan segera. Terutama ketika sibuk dan tiada masa untuk memasak di rumah. Burger, kentang goreng, ayam goreng dan air bikarbonat pastinya menjadi pilihan utama walaupun kita tahu ia mengandungi hanya sedikit khasiat makanan.

Namun, kebanyakan restoran kini semakin prihatin dengan keperluan orang ramai terhadap pemakanan sihat. Kita diberi pilihan untuk memilih menu yang lain mengikut citarasa masing-masing contohnya seperti salad, kentang bakar, sup dan sebagainya. Berikut adalah beberapa cadangan agar hidangan makanan segera kita lebih berkhasiat dan mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan.

1. Hindarkan daripada memesan makanan bergoreng yang pastinya berminyak, seeloknya pilih hidangan yang dibakar atau dipanggang

2. Pesan pizza yang mengandungi cendawan, bawang dan lada hitam berbanding dengan sosej ataupun daging.

3. Pilih sayur dan buah-buahan segar di dalam salad, sebaiknya elakkan pengambilan salad yang mengandungi banyak mayonis ataupun lemak sayuran yang lain.

4. Jangan sekali-kali menambah garam pada makanan kerana kebanyakan hidangan yang disediakan telah mengikut kadar garam yang ditetapkan.


OREN1
5. Elakkan dari memesan minuman bikarbonat tetapi gantikan dengan jus buah-buahan atau seeloknya air putih.

6. Tambahkan susu rendah lemak sebagai penambah perisa di dalam kopi yang dipesan, bukannya menambah krimmer ataupun gula.

7. Elakkan daripada makan kek, pastri dan pencuci mulut yang ternyata tinggi dari segi kalori dan kadar lemak sebagai pencuci mulut.

Sumber

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : 7 Tips lebih sihat di restoran makanan segera

  • th_tempenyokTempek Kelapa dgn Gulai Daging Resepi dari Mastercheff Malaysia Tempek Kelapa Utara dgn Gulai Ikan-Cheff Zubir Bahan-bahan Tempek Kelapa:  • Kelapa Parut - 250gm  • Tepung Gandum - 500gm ...
  • dalcaDalca AyamBahan-bahan:300 g isi ayam atau daging ( dipotong kecil)4-5 biji kentang ( potong 4-6 bahagian)2 batang terung panjang ( potong kecik)6 batang kacang panjang ( potong me ...
  • tips+kekTips:Perkara Asas Utk Membakar KekBaca dan fahamkan resepi sebelum mula. Sediakan semua bahan-bahan yang diperlukan.Tanamkan sikap ’buat yang betul’. Jika berbaloi dibuat, maka berbaloilah dibuat dengan ...
  • tiramisuTiramisuBahan-bahan200gm whipping cream250gm cream cheese30ml susu segar80gm gula icing18-20 keping biskut span ( boleh diganti dengan cebisan kek span)170ml air kopi ( dicampur ...
  • masak+lemak+daging+salaiMasak Lemak Daging SalaiMASAK LEMAK DAGING SALAI-CHEF ANIS NABILABahan-bahan:· Daging (dipotong mengikut urat dengan ketebalan 1 inci) - 1 kg· Bawang Kuning (dikisar) - 1 biji· Bawang Merah (di ...