Sabtu, 23 Januari 2016

Masak Lemak Daging Salai


MASAK LEMAK DAGING SALAI-CHEF ANIS NABILA

Bahan-bahan:
· Daging (dipotong mengikut urat dengan ketebalan 1 inci) - 1 kg
· Bawang Kuning (dikisar) - 1 biji
· Bawang Merah (dikisar) - 4 biji
· Bawang Putih (dikisar) - 6 ulas
· Cili Padi (dikisar) - 18 biji
· Kunyit Hidup (dikisar) - 1 inci
· Daun Ketumbar dan akarnya
· Asam Keping - 3 keping
· Daun Kunyit - 1 helai
· Daun Limau Purut - 4 helai
· Serai (dititik) - 4 batang
· Lengkuas (dititik) - 3 inci
· Santan - 500 ml
· Air
· Garam dan Gula
· Serbuk Kunyit (untuk memerap daging)
· Hiasan: Cili Merah, Cili Hijau, Daun Kunyit, Serai

Cara-cara penyediaan:
1.Rendamkan tempurung dan serpihan kayu didalam air untuk seketika dan masukkan ke dalam dulang ketuhar (deep oven tray).
2.Panaskan seketika didalam ketuhar sehingga menghasilkan asap. Keluarkan dulang tersebut, dan letakkan ‘wire rack’ diatas nya.
3.Susunkan daging yang telah diperap dengan kunyit dan garam diatas ‘wire rack’ kemudian balutkan dulang dengan pembalut aluminum dan masukkan sekali lagi ke dalam ketuhar.
4.Daging perlu disalai sehingga masak. Daging yang telah disalai perlu dihiris nipis (lawan urat).
5.Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar didalam periuk bersama daging dan sedikit air.
6.Masukkan asam keping, daun limau purut, serai, lengkuas dan rebuskan sehingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan santan, daun ketumbar, garam dan gula


Koleksi resepi dari MasterChef Malaysia
Sumber:Astro

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Masak Lemak Daging Salai