Ahad, 20 Disember 2015

Ikan Patin Lemak Tempoyak

Bahan kisar
50g cili merah
50g cili padi
10g halia
10g kunyit hidup
100g bawang kecil
20g bawang putih

Bahan²
250g ikan patin
5g daun kunyit
1 batang serai, dititik
3 cawan santan
Garam secukup rasa
100g tempoyak

Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk, ikan patin, daun kunyit dan serai.
2. Jerangkan ia di atas api, tuangkan santan, garam dan kacau sehingga kuah mendidih.
3. Akhir sekali masukkan tempoyak, gaul rata dan biar ia masak. Angkat dan hidangkan

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ikan Patin Lemak Tempoyak

  • 2015-11-13+13.36.09Siakap Masam ManisBahan-bahan:1 ekor ikan siakap3 ulas bawang putih, cincang1 cm Halia, cincang3 sdb Cili boh1 / 2 Cawan saus manis dan asam1 biji tomat, potong empat (wedges)1 labu bawan ...
  • siakapSiakap Beromakan Sos Kantan dan TuhauBahan-bahan Siakap:350gm Isi Ikan Siakap Secukup Rasa Garam Secukup Rasa Lada HitamCara-cara penyediaan Siakap:Perapkan isi ikan dengan garam dan lada hitam dan ketepika ...
  • DSCN2944Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Bahan A (untuk ikan)1 ekor ikan siakap1 sudu besar tepung jagung3 ulas bawang merah (dihiris) 1 sudu besar cili kering kisar 1 biji tomato 2 ulas bawang putih (dihir ...
  • noimagethumbIkan Patin Lemak TempoyakBahan kisar:5 tangkai cili merah 5 tangkai cili padi halia kunyit hidup4 biji bawang kecil 2 biji bawang putihBahan² :Ikan patin Daun kunyit 1 batang serai,dititik 3 caw ...
  • siakapIkan Siakap Sos ThaiBahan-Bahan:1 ekor ikan siakap (sederhana besar)5 ulas bawang putih3 cm halia2 batang serai (hiris)2 helai daun limau purut (hiris)1 sudu kecil serbuk kari5 tangkai padi ...